TOMTE SÖKER SKÄGG - DEL 21

Nordpolen den 21 december

Desperat var ett bra ord för att beskriva Tomtefars sinnestillstånd. Fullständigt apatisk satt han bakom sitt gigantiska mahognyskrivbord och led.
Det röda stearinljuset som stod på bordet gav ett påvert sken men fullt tillräckligt för att Tomtefar skulle se alla de önskelistor som redan kommit in. Barn från hela världen önskade sig datorspel, bilbanor, böcker, kläder, bollar, hem, mat, vatten och föräldrar som inte misshandlade dem.

Vissa av önskningarna kunde Tomtefars verkstad lösa, andra var mera svåra att tillmötesgå.
Framförallt bilbanor var svårt.

Hur skulle det gå egentligen? Skulle Tomtefar få sitt skägg lagom till julafton? Det brann inte bara i stearinljuset utan även i de så kallade knutarna. Det var verkligen bråttom.

Plötsligt knackande det på dörren. Utanför stod en man med stora påsar under ögonen och ett gigantiskt skägg i ansiktet. På huvudet bar han en cowboyhatt och kläderna var genomgående av läder. Han såg ut lite som en skäggig version av Zeb Macahan.
Han hade en freestyle av gammal god 80-talsmodell instoppad i öronen och ur den strömmade låten Du ska va president med Imperiet ut.
-Jo. God dag. Det gällde annonsen. Ni vill köpa ett skägg.
-Jodu, tack. Den har vi allt hört förut, svarade Tomten.

Tomtefar kände sig lite lättad nu. Han visste att detta var dagen. Mannens skägg var imponerande, grått och rejält. Detta skulle bli det skägg som räddade julen och friden, tänkte han.
-Jag är villig att sälja mitt skägg till er, men då måste du lyssna på mina roliga historier först. Är du beredd?
Har jag något val, tänkte Tomtefar.

-Okej. Då kör vi. Har du hört den om blondinen som skall laga mat och går in till affären? Jag skall ha 100 gram smör, 115 gram socker och tre teskedar salt, säger hon? Eller så har vi den här om två blondiner som sitter på ett berg i Örebro, när den ene plötsligt frågar: "Vilket är närmast, Borås eller månen?" varpå den andra svarar "Men hallå..ser du Borås härifrån eller?".
Och sen har vi den här: Alla barnen åkte pulka, förutom Bob. Eller denna: En apa kom in på en bar, den beställde en öl. Kyparen serverade ölen och apan betalade med en hundralapp. Då tänkte kyparen att han skulle skoja med apan och lämnade bara tillbaka en femma. Men apan reagerade inte utan stoppade femman i pälsen och smuttade vidare på sin öl. Kyparen skruvade på sig och sa: "Det är inte ofta vi har apor här." "Nähe, det är ju inte så konstigt när ni tar 95 spänn för en öl."
Eller varför inte den om?

Nu hade Tomtefar fått nog och skrek i gästens öra.
-Jag skiter i ditt skägg, bara du försvinner och slutar upp med dina usla vitsar. Jag har hört dem förut. Vem är du som vågar komma här och berätta gamla astråkiga historier som är äldre än Martin Ljung?
-Det är bara jag, Ewert Ljusberg; sångare, trubadur, vitsberättare och president i Jämtland.

image122

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0