ETT STORT STEG FRAMÅT

Idag kom nyheten om att skyddet för den personliga integriteten hädanefter skall skrivas in i grundlagen. Äntligen, säger jag.

Till saken hör att detta enbart är en slutsats som den statliga integritetsskyddskommitén kommit fram till och som man lämnar som ett förslag till justitieminister Ask imorgon. Men om det finns några verkligt liberala grundtankar kvar inom de regeringsbärande partierna (och inte bara tomma slagord) hoppas man förstås på att kommitténs förslag går igenom.

Integriteten är det viktigaste vi som individer har, därför är det en betydelsefull markering från statens sida att man nu ämnar ta dessa frågor på allvar. Bl.a innebär detta att nya s.k personregister inte får skapas utan att det prövas mot grundlagen. Vidare rör det sig om annat som kränker den personliga integriteten, såsom kamerövervakning och telefonavlyssning.

Som alltid när dessa frågor kommer upp, vill jag slå ett slag för denne man. En person som (nästan ensam, känns det som) slåss för den personliga integriteten och rätten för var och en av oss att ha ett privatliv och en egen sfär, utan insyn från det eskalerande kontrollsamhället.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0