FILIP & FREDRIK GENOM TIDERNA

Sverige har genom nästan alla tider, eller åtminstone i modern tid, skrattat åt s.k radarpar.
Numera är ju Filip & Fredrik oerhört populära och framgångsrika. Personligen tycker jag att de är sanslöst underhållande (mestadels i bokform) medan de tenderar att bli lite för mycket i vissa televiserade situationer.

Varje decennium sedan 50-talet har fött fram ett komiskt par som gått på tvärs med sin samtid.
De har varit subversiva, egensinniga och ifrågasatt den goda smaken. Deras humor har varit djärv och omskakande och kanske har man inte förstått den förrän långt senare.

Utan inbördes likheter visavi komik vill jag lansera efterkrigstidens komiska radarpar som rört runt i det svenska folkhemmet.

50-TALET
POVEL RAMEL OCH MARTIN LJUNG

Det vildaste och roligaste som fanns 1956, Knäppupprevyerna avlöste varandra till landsortspublikens stora förtjusning. Povel och Ljung är helt enkelt 50-talets Filip & Fredrik.

60-TALET
HASSEÅTAGE
Den svenska komikens verkliga giganter som inledde sin framgångsrika katalog av nummerrevyer under 60-talet. Båda var trots att de satt insyltade i etablissemanget såsom chefer på SR, vilda nog att skaka om folkhemmet med sin geniala blandning av intellektuell och folklig humor. Skandal blev det när de i revyn Gula Hund fick publiken att högt och ljudligt ropa "PITT!!", eller när man 1964 sjöng nationalsången i zigenarmusikaliska rytmer för att belysa en svensk minoritet. Hasseåtage är 60-talets Filip & Fredrik
image173

70-TALET
MAGNUS OCH BRASSE
Genom rafflande fredags-tv med edge och attityd kombinerat med populära krogshower förkroppsligade dessa båda gentlemen 70-talets bedrägliga folkhemstrygghet. Magnus och Brasse - 70-talets Filip & Fredrik!
image174

80-TALET
MÅNS HERNGREN & HANNES HOLM
image176
De var unga, de var fräcka och framförallt var de inte födda på 40-talet. Deras banbrytande satir över tillståndet i Sverige har gått till historien. Vem minns inte det minst sagt omtumlande programmet Förspel?
Herngren och Holm är 80-talets Filip & Fredrik.

90-TALET
HENRIK SCHYFFERT OCH ROBERT GUSTAFSSON
image175
Få kollektiv förkroppsligar 90-talet såsom Killinggänget. De kom fram helt rätt i tiden, plockade upp exakt de rätta fenomen inom populärkulturen som blixtrade förbi "framtidens era" och blandade dessa med flertalet referenser från "dåtidens" komik. De skapade nästan ensamma hela den ironiska humor som fortfarande präglar svensk komik. Ur Killinggänget utkristalliserade sig snabbt Robert och Henrik som gruppens centralgestalter och kugghjul. I ett antal numera klassiska sketcher har vi sett dem flytta fram positionerna. I deras era var det ju inte längre tabu att ropa könsord, istället bygger komiken mycket på att sätta personer som vanligen inte föknippas med sex eller kiss och bajs i en sådan kontext, varpå stor komik uppstår. En ironisk formel som Filip & Fredrik förstås spinner vidare på och förädlar utifrån sin 70-talisgenerationshorisont.
image177

Sensmoral: intet är nytt under solen, däremot bör man vara 25-30 år om man funderar på att bli rikskänd, banbrytande komiker i Sverige. Väntar man till 35 är det försent.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0