VI SKICKAR ETT PM

Idag skrev Expressens politiske redaktör sedan 12 år tillbaka, sin sista ledare.

Hans namn är PM Nilsson och han tillhör en av mina verkliga förebilder när det gäller ideologisk hemvist.
Han har satt agendan på Expressen, styrt ledarsidan mot en tydlig socialliberal bas där de viktigaste honnörsorden varit frihet, oliktänkande och integritet.

Att vara liberal är att vara kluven, heter det ju.
Mycket kan man säga om PM Nilsson men kluven har han aldrig varit. Han har alltid tagit ställning och märkligt nog alltid åt rätt håll. Eftersom han aldrig kompromissat med det som är liberalismens innersta kärna, d.v.s kampen för den enskilda individens okränkbara rättigheter oavsett namn, kön, nationalitet, sexuell läggning eller politisk övertygelse. Tron på marknadsekonomi och demokrati, synen att det globala är framtiden osv...

Många har nog hoppats att det parti i riksdagen som kallar sig "liberalerna" lyssnat lite mer på PM Nilsson.
Istället har Folkpartiet förvandlats till ett högervridet, populistiskt, betonghäckat och kontrollerande parti.
Ett parti som i första hand misstänkliggör medborgarna istället för att se till varje människas möjligheter. Ett parti som överger skyddet av personlig integritet och istället ropar allra högst om kontroll, åsiktsregistrering, kameraövervakning och telefonavlyssning.
Ett parti som delar upp världens befolkning i "vi" och "dom". Inte minst deras krav på övergångsregler för nya EU-medborgare 2003 visade detta.

Frågan är vem som är "gäst" och vem som är "värd" i ett liberalt samhälle? Vi är nämligen alla gäster. Det finns inga värdar i en liberal värld. Alla skall vara välkomna, alla har lika stor rätt att få finnas, leva och utveckla just sin unika egenskap och ge sitt personliga bidrag till sin samtid och verklighet.

Just detta lyckades PM Nilsson via Expressens ledarsida förmedla. Frågan är nu vem som skall ta över.
Läs Nilssons avskedskrönika här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0