BOKTIPS: POPCORN

Har precis läst ut en bok.
En sådan där härligt, smart och välskriven sak från England.
Fast det handlar väldigt lite om the och scones, kan jag säga.

Istället är det USA och Hollywood som totalt dominerar den brittiske komikern Ben Eltons bok Popcorn (1996).
Jag fann den i ett antikvariat och fick där hosta upp 15 kronor för den.
Väl investerade pengar, märker jag såhär efteråt.



Popcorn handlar om den superduperkände filmregissören Bruce Delamitri som specialiserat sig på underhållande filmer om mord, våld, sex och droger. Det är inte helt otänkbart att en viss Quentin Tarantino stått som förebild för huvudrollskaraktären.
Delamitris filmer har väckt en stark debatt bland reaktionära och religiösa grupper i USA, bland människor som hävdar att slikt underhållningsvåld förråar samhället och förleder ungdomen in i en värld av synd.
De får samtidigt vatten på sin kvarn då två ungdomar; Wayne Hudson och hans flickvän Scout (tänk Natural Born Killers) rånar, mördar och förstör egendom på en makalös roadtrip. I media kallas de snabbt för "galleriamördarna" eftersom deras "genombrott" kommer när de skjuter vilt omkring sig inne i ett köpcentrum.
När boken inleds är det Oscarsgala och den hårt omdiskuterade regissören vinner mot alla odds en statyett.
Nu har han chansen att slå tillbaka mot alla dem som inte kan skilja konsten från verkligheten. Delamitri hävdar att det han skapar enbart är en fantasi, visserligen en skildring av våld men inte någon uppmaning till folk att löpa amok.
Var och en är själv ansvarig för sina handlingar, är den tes regissören hela tiden driver i olika soffprogram i tv, där ämnet diskuteras.

Något går dock snett när Bruce kommer hem från Oscarsgalan. Det visar sig att han och hans uppraggade Playboymodell inte är ensamma i den faschionabla villan.
Wayne och Scout är där och de vill väldigt gärna hälsa på sin stora idol, våldsregissören.

Popcorn är en rolig och vass mediesatir som ställer frågan om vem som egentligen bär ansvaret för galleriamördarnas framfart. Våldsamma filmer av en självgod regissör? De två unga psykopaterna själva eller media, som ger dem livsluft och fritt spelrum?
Boken är makalöst bra upplagd med en hetsigt utforskande och överraskande parallellhandling kombinerad med brittisk humor av det lågmälda, ironiska slaget.
En underbar drift med Hollywood, media och USA i stort.
Läs den om du lyckas hitta den.
13 år gamla böcker har tyvärr en tendens att försvinna för att sedan säljas till underpris på nåt taffligt antikvariat.
Annars har jag googlat mig fram till att den tydligen också går att se som pjäs i London...

Kommentarer
Postat av: pseudonaja

Tack för boktips!

Ben Elton är väldigt bra. Han skrev bl.a. manus tillsammans med Rik Mayall till The Young Ones eller Hemma värst som den hette i Sverige.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0