THE FIREWORKS ARE THRU



Den senaste tiden känns det som Björn Ulvaeus fått aningens av erkännande och upprättelse som textförfattare. Det som på 70-talet upplevdes som banalt tingeltangelnonsens anses nu vara både tidsspeglande, terapeutiskt och socialrealistiskt. Jag är den förste att ge mannen cred.
ABBA-Björns texter är både rörande och begåvade. Såg en dokumentär om musikalfilmen Mamma Mia i mellandagarna och där talades det just om texternas särart och förmåga att skildra svärta och ångest inramade i en musikalisk glittrighet som dessvärre gör att många missar innehållet och budskapet. De bästa ABBA-texterna bär spår av ett iskallt, nordiskt vemod. Som i min favorit; Knowing me, knowing you. "Breaking up is never easy but I have to go, knowing me, knowing you, that's the best I can do." Man vet att loppet är kört. Det enda som återstår är själva uppbrottet.

Björn sa själv i dokumentären att texten till The Winner Takes It All inte alls handlar om hans och Agnethas skilsmässa. Yeah right. Det finns många andra texter som alla har det gemensamt att de handlar om uppbrott, rannsakan och nedtryckt frustration. Mamma Mia, When All Is Said And Done och S.O.S med många, många fler.

Den låt som påpassligt erbjuds här ovan, handlar om osäkerhet inför framtiden. Den kom 1979.
Jag är möjligen en banal människa men blir ändå väldigt rörd varje gång ABBA sjunger om vad som väntar i slutet av 1989. Ett årtal som då upplevdes som väldigt exotiskt och science fictionartat.
Nu sitter vi här - 30 år senare - och har (om inte alla svar) så åtminstone vetskap om vad som hände 1989.
Det var då varje granne blev en vän.
Åtminstone för en kväll.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0