KUGGEBODA - STYRKAN SITTER I SMAKEN

Det är nästan helt omöjligt att beskriva en kultur. Hur skall man kunna fånga sedvänjor, beskriva beteenden och umgängesformer på ett enkelt och begripligt sätt, lättfattligt och rappt, utan att tvista in sig själv i någon slags analytisk harang om antropologi och folklore?

Kuggeboda ligger några mil utanför Ronneby; från vårt håll tar det knappt 30 minuter att ta sig dit med den för vägen föreskrivna hastigheten; ändå är det som att förflyttas till en helt annan galax.
Jag fick under vår veckolånga vistelse i byn ett flertal gånger nypa mig själv i armen för att påminna mig om att jag fortfarande befann mig i Blekinge, Sverige.
Kuggeboda är sånt man ser på tv, dokumentärt filmat av Tom Alandh.
Lite som den kultförklarade Plötsligt i Vinslöv.

För oss stadsbor blev det en väldigt rolig, mycket avkopplande men samtidigt oerhört omtumlande vecka, späckad med kulturkrockar utifrån perspektivet stad och land. Vår vistelse har gett mig bloggstoff för en hel höst, det är så mycket att ta in men för att enbart ge en rapsodisk bild av livet i byn vill jag nämna följande:
-I Kuggeboda knarrar det i golvet, den som befinner sig på undervåningen har totalkoll på vad personen där uppe gör utifrån ljuden från trägolvet.
-I Kuggeboda släpper man inte ut en hund genom grinden hur som helst, om så sker kan det vara det sista man ser av jycken.
-I Kuggeboda dricker man en sällsam dekokt populärt kallad Hä-Hä. Ingen vet egentligen vad den består av men glad blir man.
-I Kuggeboda kan en man komma in i köket med en brun kletig klump på sina kläder och säga: -Det är inte chokladpudding det där, varpå frun i huset torkar av sin 40-årige man som vore han ett barn. Det är också helt okej att torka av snoriga barn med en wettex-trasa.
-I Kuggeboda åker barn framtill på en flakmoped från 1978 iförda JOFA-hjälmar från 1986.
-I Kuggeboda kan fåren ha rosa färg på ryggen, detta indikerar inte att de är gay, utan att de har vaccinerats mot mask.
-I Kuggeboda har man enorma frysboxar där man fryser in allt. Har man slaktat en ko i november kan man i juli fortfarande ha 17 kilo nötfärs kvar i boxen.  
-I Kuggeboda har man ett helt eget begrepp om tiden. "Kom klockan sex så äter vi". När man kommer klockan sex startar matlagningen; alla hjälper till med matlagningen. Är avocadon enbart halvrutten funkar den ändå att ha i guacamolen. Minuter och sekunder är inte så viktiga. Så länge solen är uppe är barnen vakna.
När solen går ner kan man stängsla lite. I gryningen får man fyllemjölka korna.

Kommentarer
Postat av: Markhilde

Great site

2011-03-31 @ 09:02:05
URL: http://markhilde.bloglyric.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0