DÅ M STOD FÖR MUSIK

Förra året var det 30 år sedan MTV började sända i USA och i år är det 25 år sedan som MTV Europe startade.
Detta skedde i en för populärkulturen spännande och banbrytande tid, då nya begrepp som videokonst banade väg för en ny sorts artister och gav dessa en livsluft som det varit omöjligt för dem att andas bara tio år tidigare.

Med MTV såg informationssamhället något helt revolutionerande födas; möjligheten att fritt kunna distribuera musik med rörliga, flashiga bilder rakt in i vardagsrummen till miljontals ungdomar världen över.
MTV:s genomslagskraft kan möjligen jämföras med den enorma impact Radio Luxemburg haft i Europa på 60-talet. En kanal som förstod den unga generationen, talade deras språk och serverade dem exakt det de efterfrågade just då.

En annan parallell skulle kunna vara den genomslagskraft musikstationen NRJ hade när den kommersiella radion släpptes fri i Sverige 1993 eller när YouTube exploderade 2005.
MTV hade attityd, känsla, tajming; en rebellisk frustration över att sitta ensam i sin ganska smutsiga del av världen och inte kunna påverka. Något som idag ter sig helt främmande då vem som helst ögonblickligen kan nå hela planeten med bara en knapptryckning på datorn.

MTV var pre-facebook, pre-twitter och pre-youtube. Möjligheten att sitta i exempelvis Säffle eller Frankfurt och påverka var förvisso väldigt liten, för att inte säga helt obefintlig men det som MTV lyckades göra på 80-talet var att binda samman en ungdomsgeneration så hårt präglad av kalla kriget, kampen för kärnvapennedrustning och skräcken för AIDS.

MTV hade också ett häftigt tempo, tusen blixtrande färger i sekunden och blippbloppiga ljudeffekter. Det var denna värld av västerländsk dekadens som Östeuropa så svårt suktade efter och äntligen fick tillgång till efter Berlinmurens fall.

Det här var som bekant på den tiden då MTV spelade musik. M:et i namnet står faktiskt för music, något som kan vara svårt att fatta idag, då kanalen fyller sin tablå med tatueringsprogram, dejtingsåpor och splatterkomedi. Någon skrev att MTV i dagens MTV står för moron=idiot.
De flesta känner till att den allra första videon som rullade i augusti 1981 var The Buggles Video Killed The Radiostar (så fruktansvärt genomtänkt och full av attityd).
Vad man dock inte tänker på är att Pat Benatar med låten You Better Run var andra artisten ut, där har TP någonting att skriva en klurig fråga kring.
När MTV fick sin europeiska syster MTV Europe 1987 var det Dire Straits Money For Nothing som premiärspelades.

Av naturliga skäl är det MTV Europe jag har mina minnen från. Härliga minnen som handlar om en sofistikerad och uppfinningsrik grafik, tänk på alla hisnande leranimationer, t.ex och kunniga programledare som stod i rutan inte främst för att synas, utan för att de kunde något om musik, för att de brann för sitt intresse och kände en stark lust att dela med sig av sina kunskaper.
Programledare som Paul King, Kristiane Backer, Ray Cokes, Steve Blame och Vanessa Warwick för att bara nämna några.

Självklart handlar detta om nostalgi, självklart fungerar det inte med en dygnet runt-spelande musikvideokanal idag, när vem som helst, när som helst kan välja sin egen musik; med eller utan bild.
Det jag saknar är mer det avantgardistiska, inte minst för tv-mediets egen skull.

Vad roligt det vore med en kanal som återigen sprutar och vibrerar av färg, som bänder våra föreställningar om form, rycker upp oss från våra invanda föreställningar om hur verkligheten skall vara och överraskar oss med en infallsrik populärkultur i ordets sannaste bemärkelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0