NORDISK TELEVISION

Det vimlar av exempel på hur public servicebolaget Sveriges Television fixar och trixar och trollar med knäna för att kringå de ganska hårda restriktioner som styr verksamheten.
Det kan röra sig om undanskuffande av Utbildningsradions tråkiga program till sena söndagskvällar för att så få som möjligt skall tvingas se på skiten, eller att en fotbollsmatch åker slalom mellan kanalerna så att det blir fritt fram för SVT att visa så många sponsorskyltar som möjligt i programskarvarna.

Det mest flagranta exemplet är dock sommarens nordiska tv-utbyte.
Helt plötsligt - som över en natt - vimlar det av program på danska och norska i SVT. Vissa kvällar kan nästan hela tablån bestå av skandinaviska program, textade till svenska.
Detta beror på en hedervärd målsättning att (och nu tror jag att jag ungefärligen citerar vad politikerna målat upp för drömscenario) "främja förståelsen länderna emellan, bredda det kulturella utbytet och belysa gemensamma samhällsproblem inom den nordiska sociosfären".

Med andra ord ett ganska tungt uppdrag, ett rejält ok som ligger vilande på stackars SVT:s axlar.
Framförallt låter det betydligt vackrare och ädlare än "tablåutfyllnad" och "krimskramsteve från Lolland".  

I ett krasst perspektiv är det nämligen så; magen måste ha mat när den är hungrig och SVT måste sända tv trots att nästan alla ligger på stranden eller sitter ute i trädgården.
I det ena fallet heter lösningen "bukfylla". För SVT heter lösningen "Vi på Lerkevej" eller "Den stora kustresan".

En fördom säger mig att alla danska sommarserier handlar om antingen matlagning eller trädgårdsarbete medan samtliga norska produktioner handlar om naturvandringar, fiskepolitik och Kung Harald.
Visst är det lätt att raljera och se ner på television som inte är svensk, som att den skulle vara på något sätt sämre.
Det är den inte. Ofta kan den vara betydligt bättre och i många avseenden hålla en betydligt högre standard.
Problemet är väl snarare att DR och NRK skickar iväg bajset till SVT och troligen resonerar vi i Sverige likadant.
I dansk och norsk tv rullar det säkerligen svensk dussintv av allra värsta sort. Skulle inte förvåna mig om den svenska lek-tv-kalkonen Minuten just nu rullar i NRK 2.

Det hela känns mer som en ganska dålig tablåutfyllnadspolitik  än ett ärligt upppsåt att främja förståelsen grannländerna emellan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0