RADIO 1 PÅ VÄG BORT

Det ryktas att Sveriges enda reklamfinansierade pratradiokanal; Radio 1 i Stockholm, nu ska skrotas. 
Ägarna MTG Radio som drog igång kanalen som ett prestigeprojekt 2011 utlovade märkligt nog "uthållighet" och "en långsiktig satsning". Men det var då. 
 
Två och ett halvt år senare ser det alltså nu ut att bli nedläggning och detta är självklart något som man kan beklaga. 
Faktum är att Radio 1 i dagsläget är den enda kommersiella radiostation i landet som har något slags existensberättigande. Detta i en bransch där två stora elefanter (MTG Radio och SBS Radio) delat upp marknaden mellan sig och dagligen skickar ut en infantil mix av lika delar skvalig musik som hjärndöd underhållning, ängslig intill orimlighet i sitt krampaktiga sätt att vara publiken till lags.
Allting som sägs är tillrättalagt och menlöst, all musik är sönderspelad och den publicistiska tanken bakom är fullständigt obefintlig. 
 
Svensk reklamradio av idag vill göra dumma lyssnare ännu dummare. När den kommersiella radion startade på allvar för ca 20 år sedan fanns det i alla fall ambitioner och ett slags driv. Programmen hade segrererad publik, det fanns riktigt lokal radio med en annorlunda slags journalistik, det fanns seriös kulturradio, nyhetsbaserad popradio och t.o.m kanaler för sport, klassisk musik och kanaler helt utan programledare.  
Idag har allt sånt försvunnit och radion lever en tynande tillvaro i skuggan av Spotify, Twitter och Facebook som tagit över mycket av det som reklamradion förr i tiden berikade omvärlden med.  
 
Denna likriktning har gjort reklamradion grymt ospännande och detta verkar man också själva ha varit medvetna om, då MTG modigt nog startade landets första kommersiella pratradiokanal. 
Nu skulle det äntligen bli liv och rörelse. Viktiga ämnen skulle tas upp, folk skulle få komma till tals, åsikter skulle slungas ut ur högtalarna och så det helt unika: programledarna skulle (eftersom de inte styrs av samma krav på saklighet och objektivitet som Sveriges Radio) kunna ha egna åsikter och vädra dessa on air.
 
På pappret borde det vara succé i ett land som Sverige, i en stad som Stockholm och i en tid som vår då alla har åsikter som uttrycks hej vilt dygnet runt i kommentatorsfält, på Twitter och på Facebook, i bloggar och podcasts. 
Egentligen ligger konceptet pratradio helt rätt i tiden. 
Frågan är bara var nånstans det gick fel. 
 
Personligen tror jag att det stora misstaget stavas: redan etablerade tv-kändisar som peakade 1992. 
Att bygga en uppkäftig pratradio kring namn som Robert Aschberg, Gert Fylking och Hasse Aro känns långt ifrån nyskapande och i fallet Fylking direkt gubbigt och gammaldags. 
Har aldrig gillat honom i radio och kan väl så här med lite perspektiv säga att det enda han åstadkom på Radio 1 som var uthärdligt att lyssna till var den där entimmeslånga intervjuserien där en särskild gäst varje dag fick prata till punkt. 
Sådana möten; det mänskliga samtalet, är alltid intressant att ta del av. Varje enskilt människoöde är spännande och dessa personporträtt påminde en del om Tomas Tengbys 90-talsprogram Prat i P3.
 
Dessa gubbar och deras självupptagenhet som alltför mycket fick prägla Radio 1 tror jag blev anledningen till det obefintliga genomslaget bland lyssnarna. 
Frågan är vad man skulle ha satsat på istället. 
Ett scenario där självsäkra 22-åringar utan distans till nånting (som ofta är fallet med P3) fyller etern hade kanske inte heller varit så lyckat. 
Hellre då att man gjort som i USA, låtit kontroversiella politiker fått inta studion. 
Snacka om succé ifall Radio 1 haft modet att ge en ultrakonservativ, homosexfientlig, kvinnoprästmotståndare från KD en chans att leda ett ring in-program om abort. 
Eller om en nyliberal kärnfamiljshatare suttit och propagerat för fri invandring, prostitution och droger. 
Då tror jag att det hade tänt till på riktigt och det skulle bli en situation där väldigt få höll med dessa knäppgökar om deras argument men alla skulle ha varit tvingade till att lyssna. 
 
Frågan är nu - om kanalen läggs ner - vad man ska sända ut istället? 
Man har nämligen testat allt. 
När tillståndet köptes 1993 valde MTG Radio att lägga Z Radio på frekvensen 101,9. 
Det var ett av de dyraste tillstånden att ropa in och också det med bäst täckning av de kommersiella frekvenserna, dessutom med ett utmärkt läge på frekvensbandet, mitt emellan P3, P4 och gamla P5 Radio Stockholm
Efter ett tag förvandlades det istället till Metro FM för att sedan bli Svenska Favoriter. Därefter drog man igång nåt man kallade P-FM. Detta var dock bara ett aprilskämt. Istället blev det Star Fm (med ganska exakt samma musik som konkurrenten Mix Megapol). 
Detta Star Fm skrotades sedan för att ge plats åt Radio 1 och nu verkar cirkeln vara sluten. 
 
Mitt tips till MTG Radio? 
Lämna tillbaka tillståndet för frekvensen 101, 9 Mhz i Stockholm. 
Ni klarar uppenbarligen inte av att producera något som folk efterfrågar. 
 

ELSAS SAGA OM KARO

Jag har tidigare helt fräckt återgivit sagor skrivna av min dotter Elsa. Hon är nio år och verkar ha det här med språk och berättande i blodet. Den här gången har hon snott ihop en febrig, nervkittlande story helt i Stephen Kings anda. 
När jag nu återigen - utan annan ersättning för upplåtandet av upphovsrätten än ett stort hjärta och en livslång tillgivenhet - publicerar henne heter sagan KAROS PAKET
 
Det var en gång i gubbens hus. Gubben sov och hunden Karo vaktade utanför grinden. Då kom en pojke som ville ta med Karo hem. Det gjorde Karo. 
Också han var hungrig. 
Hemma hos pojken fick Karo choklad och Fanta och det gillade han. 
När Karo kom hem fick han åka till hundsjukhuset och opereras. 
När han kom hem var gubben så glad att Karo överlevt chokladen och Fantan. 
Karo hade överlevt det, och det visste många. 
Karo hade fått ett paket - det var bara från en vän, stod det.
Men det stod också att han inte fick öppna paketet förrän fredagen den 13:e, vilket var om fyra dagar.
 
"Usch, inte då!" sa Karo till sig själv på hundspråk.
Dagarna gick och på fredagen den 13:e kom han på klockan 23.00 att han skulle öppna paketet.
Försiktigt öppnade han det....
HJÄLP!!!!
Det var ett sunkigt gammalt lik som låg därinne.  
 
 
Elsa, i en något yngre upplaga....

MIXAT NONSENS

I bakgrunden hör jag Imperiet sjunga. "Jag lydde bara order och mitt land". Gissar att låten handlar om Bosse Ringholm.

Hanne Kjöller som flourtant: Tande Sköljer!

Om Stevie Wonder varit såld på antikviteter: Songs In The Peter Pluntky Of Life.

Janne Schaffer ska tolka Alphaville i nya låten Forever Tongue.

Honkönade hästar och kvinnliga nötkreatur i Tyskland kan gå samman i en ohelig allians. En så kallad sto-ko-alition.
 

Programmet om lantbrukare som vill vänstra: Bonde söker strul
 

Ofta när jag ska skriva som blir det söm. Antingen har jag laddat ner nån slags värmländsk version av twitter, el är mina fingrar för feta.

Man borde samla alla tweets och sms där man skrivit sv istället för av pga iphone och feta fingrar i nån slags konstinstallation!
 

Hann någon köra denna?: Populäraste snabblunchen på Bokmässan? Romansallad!
 

Bara jag som tycker att det där sega handklappandet i signaturen till Skavlan låter som en väldigt passiv fruktstund på dagiset Snöflingan?
 

Slöjmoln som tolkar dimma kan du just nu se i programmet Alla tiders mist.
 

The Eagles är aktuella med en ny singel där de sjunger: "Take it easy...take it easy...don't let the sound of Mix Megapol drive you crazy".
 

Deckare i dansmiljö. I början mördas någon i en tango, mördaren försöker därpå dra en vals och mot slutet - som så ofta - en oväntad twist
 

Om Svullo levt och gjort Winnerbäckcovers: "Min älskling har ett hjärta av skit", "Sönderknarkad", "Uppkast i ett brev", "Fiolen i ögonen".
 

Sir Elton John efter viktuppgången: Goodbye, Normal Jeans...

RSS 2.0