EN ANNORLUNDA NYHETSKANAL

Den har inte alls samma trovärdighet som BBC, långtifrån samma flashiga grafik som SkyNews och saknar helt den tyngd och genomslagskraft som exempelvis CNN och CNBC har. 
Ändå puttrar den sakta på, i bakvattnet av den internationella nyhetstelevisionens mediejättar. 
Dag ut och dag in, dygnet runt, sänder den nyhetsinslag på tolv olika språk rakt ut i den europeiska etern. 
 
 
Euronews bildades 1993 och är en nyhetskanal i tv som ägs gemensamt av de europeiska public servicebolagen i EBU, European broadcasting union. 
Det som kännetecknar Euronews är det lugna tempot och det lite amatörmässiga hantverket. Sändningarna består av ganska långa bulletiner som inte är mer än olika nyhetsklipp staplade på varandra, kommenterade av en speaker som i den engelska versionen oftast låter som en BBC-snubbe från 1933.
 
Tilltalet är officiöst och klippen mellan inslagen är oftast ganska taffliga. Ljudmixen är bristfällig, ibland klipps bakgrundsljudet av helt abrupt. 
Här binds heller inga inslag samman med hjälp av hårsprayade och botoxade nyhetsuppläsare i en färgglad studio, nej - här skjuts inslagen iväg på egen hand, ackompanjerade av en högst lapidarisk grafik.
 
Ett återkommande inslag är No comment. Det innebär nyhetsbilder helt utan förklaring. Allt som bjuds är information om var bilderna är tagna. 
Man kan fråga sig på vilket sätt detta utvecklar nyhetsjournalistiken. Själv är jag något kluven. Visst kan det vara intressant att följa ett skeende utan att någon skriver en på näsan om vad det handlar om. Å andra sidan känns det lite skol-tv. 
Är det möjligen av lathet som detta No comment får ta viktig tablåtid i Euronews?
Det är inte utan att man misstänker att någon sagt: -Det här orkar vi inte kommentera, bara ut med skiten! De ser ju i alla fall att det är en get som äter från en soptunna medan en buss med 15 passagerare sprängs i bakgrunden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0