REN POESI, STOR KONST

So, master don't you understand
the canvas needs your caressing hand
Michelangelo! 
what a chance to show 
really how to do it 
cause myself are blue 
can't you hear me pray...oh oh oh.... 
 
1975 tävlade Björn Skifs i den svenska Melodifestivalen med låten Michelangelo.
På spel stod en resa till Älvsjö och Eurovision Song Contest som för första gången arrangerades i Stockholm och Sverige.
Låten som idag är mycket populär slutade dock bara på en femteplats (vann gjorde Lasse Berghagens Jennie, Jennie).
  
Många ansåg kanske att Michelangelo innerst inne var den rättmätiga vinnaren men att dess chanser att plocka hem hela Europafinalen hade varit för stora och detta ville man inte riskera eftersom det per automatik skulle innebära att Sverige skulle fått stå som värd för ESC även året därpå (istället valde Sverige av ekonomiska eller möjligen politiska skäl att helt stå utanför schlagerkarusellen 1976).
 
Det är dock uppenbart att upphovsmännen bakom Michelangelo hade stora ambitioner med låten. Det märks inte minst i den ovan citerade texten på engelska som någon (kan det vara Bengt Palmers?) fått på pränt. 
För att vara en engelsk poptext skriven av svenskar 1975 är den inte så pjåkig. 
Jag gillar framförallt den poetiska formuleringen "the canvas needs your caressing hand". 
 
Nog hade det blivit en hit och kanske den t.o.m gett Skifs en ny USA-etta (han hade ju toppat USA-listan med Hooked On A Feeling året innan, den 6 april 1974, samma dag som ABBA vann med Waterloo) om den bara hade fått tävla inför Europapubliken. 
 
För att knyta ihop den här säcken kan vi konstatera att den engelska versionen förmodligen skrevs till programmet Made In Sweden där även ABBA medverkade. 
En promotionfilm som skulle visa upp det bästa Sverige hade att erbjuda den internationella popscenen i mitten av 70-talet. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0