DURAN DURAN FÖRUTSÅG RIO-OS OCH POKÉMON GO FÖR 34 ÅR SEN

Ingen har väl missat att det pågår olympiska spel i Rio de Janeiro den här sommaren.
Försvinnande få har även missat det interaktiva spelet Pokémon GO som lamslagit planeten och tvingat ut håglösa soffpotatisar på gatorna med något fruktansvärt yrvaket i blicken. 
 
Det märkliga är att en brittisk popgrupp byggd på lika delar klibbigt hårsprej som figursydda kavajer i vitt, förutspådde alltihop redan för 34 år sedan.
 
Det kan tyckas konstigt men faktum är att Simon LeBon och hans deodorantbeströdda kumpaner i bandet Duran Duran var före sin tid 1982, en utsaga som då nog skulle kännas udda eftersom bandets image vid denna tidpunkt varken baserade sig på nostalgi eller futurism. Duran Duran var "här och nu" 1982. 
 
Utan att veta om det själva, lyckades de alltså beskriva två av 2016 års starkaste kulturella fenomen; OS i Rio och ett japanskt spel för nördar, redan under det tidiga 80-talet.
 
Vad anför jag då som bevis för denna tes? Ja, frågan är väl snarare var någonstans man ska börja, bevisen är nämligen flera och mycket graverande.
 
Det mest uppenbara är kanske att bandet släpper en singel som heter Rio. Det kan knappast vara en slump.
Att sedan videon till denna låt kryllar av 2016-referenser måste förklaras med något annat och mycket djupare. Jag har hittills inte lyckats luska ut vad men ge mig låtens längd på 5.04 så kanske jag kan klura ut ett svar.
 
Om vi för en stund går igenom videons olika beståndsdelar klarnar bilden:
 
I introt till låten ser vi detta:
 
Inget mindre än delar av de olympiska ringarna! Och detta är bara början. 
 
Efter ett tag gör sångaren entré vilket sker ombord på en segelbåt.
Segling har den egenskapen att det är en sport som världens befolkning bryr sig om blott vart fjärde år, i likhet med kajak, vattenpolo och dubbeltrapp. Med andra ord en typisk OS-referens. 
 
Även andra grenar förekommer i den smakfulla videon: 
Judo 
Simning. Nej, det är inte Sarah Sjöström på bilden, det är nån fotomodell från 1982 vars tjänster Duran Duran uppenbarligen köpte. 
Även hästsport finns med i videon till Rio. 
 
I början av årets olympiska spel kunde vi läsa en hel del i media om den uråldriga, asiatiska metoden koppning som går ut på att lyfta upp huden med hjälp av ett undertryck och därmed öka blodcirkulationen i kroppen. 
Under OS i Rio har vi sett många exempel: 
 
Den här bilden från videon Rio visar att Duran Duran hade koll på läget redan 1982: 
 
Hur var det då med synthpopbandets förmåga att förutspå Pokémon GO
Ja, titta på de här bilderna så förstår du:
 
Här försöker grabbarna i Duran Duran fånga Squirtle....
 
 
Och här lyckas de! 
 
Det känns efter fem minuter med Duran Durans Riovideo som att den där Nostradamus kan slänga sig i väggen. Han kan ju inte förutse någonting jämfört med de hårfönade filosoferna Nick Rhodes, Simon Le Bon, Andy Taylor, John Taylor och Roger Taylor från Birmingham. 
 
1982 visste de redan att OS 34 år senare skulle gå i Rio, de visste att segling skulle stå på programmet, likaså simning, hästsport och judo. De kunde även för sin inre syn se hur idrottarna tog hjälp av alternativ medicin för att nå sina mål och hur folk skulle springa man ur huse för att fånga imaginära låtsasfigurer med hjälp av en röd boll. 
 
De hade koll på allt.
Företrädesvis förutsåg de hur enkelt det i framtiden skulle bli för människor att åsidosätta den högst påtagliga och upplevda verkligheten för att i stället fastna i nätet. 
 

RSS 2.0