BRODER POP OCH BRODER BOLL

Nonsensakuten vill nu uppmärksamma ett märkligt fenomen. Det handlar om två svenska brödrapar, flitigt sedda och hörda i media under den senaste 40-årsperioden.
Strävsamma bröder med väldigt aparta intressen. Den ene älskar allt vad fotboll heter och den andre känner en lika stor passion för populärkulturen, om än inom olika områden.

Ena brödraparet kommer från Norrköping, det andra från Göteborg.  Tillsammans har de fögyllt många regniga lördagseftermiddagar i detta avlånga land.

Vi kan börja med Norrköpingsparet. Bröderna Ove och Kaj Kindvall. Ove som är äldst slog igenom som fotbollspelare i IFK Norrköping på 60-talet och blev sedan landslagsspelare och proffs i Feyenoord. 1966 var han allsvenskans skyttekung.
image132

Hans bror Kaj har nog aldrig visat fotbollen något större intresse, förutom möjligen sammanräkningen av skottstatistik.
Istället är det popmusik och listor som är hans grej. Tio i Topp, Poporama, Discorama, Singel och Tracks är de program som via Sveriges Radio gjort Kaj till ett känt namn. Framförallt Tracks, som startade 1984, är Kajs skötebarn. Ett av radions äldsta, fortfarande verksamma, program. Till skillnad från sin bror värvades aldrig Kaj av någon penningstinn organisation. Han har heller inte flyttat till Holland, utan bor kvar hemma i Norrköping, långsamt producerande sin lilla lista, lördag ut och lördag in.
image133

Vårt andra brödrapar har också delat upp sina intressen. En är fanatisk i sport; bl.a fotboll och en annan älskar tecknade serier, kan allt om detta populärkulturella fenomen samt presiderar den svenska serieakademin. Bröderna - födda i Göteborg - heter Sture och Arne Hegerfors.

Sture är född 1938 och är storebror. Förutom sitt engagemang i den 1965 startade Serieakademin, arbetar han åt Göteborgs-Posten.
image134

Stures lillebror är känd som programledare, kommentator och ordvitsare. "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk" är en av många direkt eller indirekt avsedda lustigheter som lille Arne hävt ur sig. Numera lever han gott på sin feta lön från Canal Plus, efter att i många år harvat runt på statstelevisionen. Många förknippar nog Arnes lite nasala röst med stora sporthändelser. Exempelvis Foppas fantastiska straff i OS 1994 eller Maradonas makalösa VM-sommar 1986. Man hör Arne skandera: DIEGO....ARMANDO.....MARADONA!!
image135

Tänk så många - kanske främst killar - som fått sina lördagar räddade av dessa bröder. Först läsa ett seriealbum liggande på golvet, sedan knäppa på P3 för lite popmusik i listform, därefter se Ove Kindvall göra mål, kommenterad av Arne Hegerfors.

Märkligt hur cirklarna sluts.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0