HANDELSMÄN OCH PARTISANER (reprisinlägg)

När nu sommaren äntligen tycks ha kommit (även om det redan pratas om regn till helgen...junisyndromet) får jag min vanliga längtan efter en speciell bok.

En av det här landets bästa, nutida romaner om jag skall vara ärlig.
En bok om svensk sommaridyll i en förändrad tid. Om investeringar och svek men samtidigt om evig vänskap och trofasthet. Om utsatta människor som valt sin belägenhet för att finna frid, om blott några veckor om året.
En bok som fångar den mycket speciella känslan av dallrande hetta, avklippta jeans, isklirrande glas och ljummen ångest vid bardisken någonstans i ett Österlen invaderat av badjävlar och förslagna börshajar.
Ett kammarspel för de bakfulla.
Om fiskare och slipsnissar. Handelsmän och partisaner.

Ja. Så heter den. Handelsmän och partisaner. Skriven av Klas Östergren 1991.


Berättelsen om mäklarna som invaderar den skånska badortens lilla hotell är geniunt somrig, burleskt österlensk och avslappnat underhållande.
Vi möter den relativt unge fiskaren Dan Holten som medvetet valt ensamheten. 
Han levererar fisk till hotellets restaurang och bar där ägaren Keruben huserar bakom ett draperi av kulörta plastband. Inne i köket finns Gill, Holtens sommarflirt.
På hotellet bor även två ytterst depraverade sällar vid namn Doktorn och Jobs. Man hoppas ju att någon nångång gör film av boken...Börje Ahlstedt skulle göra sig utmärkt som just Jobs, anser jag.
Ni kan säkert se honom framför er; skäggstubbig och okammad, bakfull och nedtryckt i en skrynklig kostym som en gång i tiden faktiskt varit vit.
Till denna idyll anländer så ett antal slipade affärsman med dunkla planer på att exploatera bygden i ett påstått filantropiskt syfte. Holten anlitas motvilligt till att bli deras chaufför. 

Om dessa individer under en stekhet sommartid, handlar Handelsmän och partisaner.
Köp den! Låna den! Se till att skaffa den, lagom till sommarens njutbara läsningsorgier i valfri hammock eller dylikt.

En bättre sommarbok är svår att hitta.

Foto: miafriedner.blogg.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0