TÄNK OM

Den här bilden har fascinerat många. Kung Carl XVI Gustaf skriker så att en tant framför honom håller på att kola vippen. 
Folk skrattar. Dels åt bilden i sig, dels åt att Silvia ser ut som Jokern i Batman och att kungen liknar någon som sätter en lövblåsarmaskin rakt mot ansiktet (som i den inklippta bilden): 
 
 
Det jag tänker när jag ser bilden är en stor tacksamhet över att Sverige är en demokrati och framförallt att vi antagit 1974 års regeringsform som innebär att den svenska monarken har en högst symbolisk makt, om ens någon.
Hade vi inte haft detta politiska beslut, hade bilden varit fruktansvärt hemsk.
Hade Sverige varit en diktatur (som Vitryssland) hade kungen i egenskap av statschef mycket väl kunnat ropa till de svenska handbolls-åttitotalisterna att de skulle spela bra, annars "hänger vi upp er i era pungar när ni kommer hem" eller något liknande. Kanske var det detta han ropade trots allt, vad vet man. I alla fall: 
Hade Sveriges riksdag inte röstat för en ändring av den svenska regeringsreformen för 38 år sedan, hade vi fortfarande levt med en reell kungamakt som visserligen inte varit lika förtryckande som vid 1900-talets början men ändå varit en oerhört påfrestande maktfaktor i det svenska samhällslivet. 
En makt som lagt sig i rikets angelägenheter på ett påtagligt sätt, utsett statsministrar och i realiteten skött de diplomatiska förbindelserna med andra länder. 
 
Tack o lov har vi nu bara en solbränd festprisse till rumlarbock som gillar att ta med sig sin fru på lite OS-handboll och göra kortklippta kärringar döva.
 
Detta skick, att ha en Stureplansaktig skvallerpressadel som tvingar oss att hissa flaggor bara för att de råkar ha namnsdag är ju förvisso också helt uppåt väggarna men troligen kommer detta förhållande att ändras nån gång inom de kommande 50 åren. Kan vi i alla fall hoppas. 
 

Kommentarer
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Haha, jag hann blogga den ungefär 23 minuter innan dig. Var väl oundvikligt att den skulle spridas även via våra kvalitativa bloggar. Dock kostade du på dig mer tid till en avancerad analys.

2012-08-09 @ 21:34:20
URL: http://sexnolltva.blogg.se
Postat av: Bengt

Själv tänker jag närmast på Coneheads:
http://youtu.be/402xHwQGVsE?hd=1
Annars: Länge leve den s k Torekov-kompromissen som enligt Palme ledde till att monarkin bara blev en plym, som han uttryckte det.

2012-08-20 @ 23:05:17
URL: http://bengtbernstrom.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0