BOWLING - NAMNET ÄR HALVA GREJEN

När Expressens Mats Olsson besökte Vinter-OS i Nagano 1998 föll det på hans lott att från en iskall läktarplats bevaka curling. 
Den krönika som publicerades den 13 februari 1998 är fortfarande en av de fem roligaste texter jag någonsin läst. 
Jag minns bl.a sarkasmer som "så tråkigt har jag aldrig haft i vaket tillstånd" och "det amerikanska herrlaget har inte spottat i hamburgerpåsarna på McDonalds om vi säger så". 
En annan fin formulering är "det svenska damlaget ser ut som datakonsulter, lärare eller banktjänstemän och - det är precis vad de är". 
 
Med andra ord är det inte hård träning, grace och sund levnad som präglar curling. 
Jag vågar utan att sticka ut hakan alltför mycket, påstå att även bowlingen präglas av - skall vi säga - ett likvärdigt klientel. 
 
Jag har bara sett professionell bowling live en enda gång och detta skedde givetvis av misstag. 
Det var en kall lördagseftermiddag i Jönköping och av nån anledning råkade jag i jakten efter en dagöppen pub i detta Smålands mest kristna högsäte, gå fel och hamna i Rosenlundshallen mitt under pågående envig mellan ett gäng feta herrar iförda rosa- och lilarandiga matchtröjor som i sin tur mötte ett gäng av trivselrunda jeppar i kycklinggula skjortor. 
Alla hade keps och Burt Reynolds-mustasch. 
 
Nu var det dock inte bowlingutövarnas kroppshyddor eller skäggväxt detta i huvudsak skulle handla om, utan det faktum att man ingenstans i hela Sportsverige hittar lika töntiga lagnamn som inom just bowlingen.
Det tycks vara en nationell epidemi där det hela går ut på att överträffa varandra i dilettanteri. 
I snäv konkurrens med innebandylagen (som mer verkar döpa sig efter vad som kännetecknar den aktuella orten; exempelvis finns det innebandylag som heter Solfjäderstaden, ÖrlogsstadenCraftstaden osv) vågar jag påstå att bowlingklubbarna har sämst klubbnamn av alla idrotter. 
 
Eller vad sägs om BK Flax? Eller Kulorna
Ofta heter bowlingklubbar saker som mer låter som namn på äldreboenden. Jag lägger ingen större vikt vid detta, jag bara konstaterar att det rullar runt bowlingklot från lag som BK Parant eller BK Fasanen
 
Andra klubbnamn som bör nämnas i sammanhanget är helt klart BK Flopp i Eslöv (denna är märkligt nog nedlagd), BK Fight i Örebro (bowlingen kännetecknas ju mycket av hårdhet, impulsivitet och reaktionsförmåga, en ständig kamp, man to man...det verkligen skriker Chuck Norris om det där lagnamnet). 
 
Andra guldkorn är: BK Kaskad i Norrköping och BK Kristallen i Töreboda (dessa båda känns lite Finlandsfärja om du frågar mig. Man hör den skrapiga högtalarrösten: -Mina damer och herrar vi vill göra er uppmärksamma på att det blir bingobuffé i vår restaurang Kristallen på däck 6 klockan 18.00. Missa sedan inte dansen som kör igång i nattklubben Kaskad. Ikväll uppträder Siirka & Jani på Kaskad som ligger på däck 8)
Just det...mycket riktigt finns det en bowlingklubb i Eskilstuna (på tal om Finlandsbåt) som heter BK Casino
Glöm för all del inte heller Kabaré BS i Göteborg
 
Frågan är dock om inte det klubbnamn som slår den riktiga striken som får alla de andra att falla som käglor är det Klippanbaserade gänget BK Animals
Bäva månde motståndarna. Skåningarna vet hur man sätter skräck i sina kombatanter. 
Få - om ens någon - lyckas väl knyta på sig bowlingdojorna utan att darra med benen - då man vet att det är BK Animals man står i begrepp att möta. 
 
 
Detta är en av bilderna som finns på BK Kaskads hemsida. Som framgår av bilden ligger den på portalen idrottonline.se Man kan med fog fråga sig varför de valde just Kaskad som namn.
Var BK Sprutspya månne upptaget? 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0