FRÅN UNDERHUGGARE TILL ÖVERSÄTTARE

Alla som var mogna för skarpa intryck från populärkulturen under 1990-talet, missade säkert inte hihopkollektivet Just D där Dr C, Gurra G och Pedda P (ej att förväxla med Suddagummans kompis i Gunnel Lindes klassiska barnböcker) gjorde innerstadsstockholm osäkert med sina tunga beats, sina utmanande kläder och sitt nattliga festande bortom både vett och sans.
Just D byggde sin image på ett lika delar streetsmart beteende utifrån den manlige slackerns ofta känslokalla och ironiska synvinklar, som på en helt vanlig och ganska smaklös drängfylla.
Man kan dock inte så här i efterhand helt avfärda Just D som enbart lallande partyprissar. De var trots allt duktiga på att hantera det svenska språket; inte minst att utveckla och förfina det; fylla det med både märg och färg.
Det fanns också ofta ett eftertänksamt budskap i deras texter. "Subba. Hon e som en hubbabubba" till exempel.
Dessa svensk hiphops egna Knatte, Fnatte och Tjatte, hade var och en sina givna roller inom gruppen. Dr C (Wille Craaford) var den sofistikerat bohemiske rumlaren med känsla för smak och elegans. Pedda P (Peder Erneroth) var den finurlige artisten, pajsaren och konstnären medan Gurra G (Gustave Lund) mest var i bakgrunden, den färglöse underhuggaren som mest står och gör poser; inte helt olikt Chris Lowes tillbakadragna roll i Pet Shop Boys.
Just Gurra G har vi sett då och då som skådis, senast i Hannes Holms film Himlen är oskyldigt blå. Dock har han av allt att döma, även en karriär bakom kameran och mikrofonen.
Såg premiäravsnittet av Ingvar Oldsbergs nya frågesport Slaget om SverigeTV4:s webb-tv; TV4 Play.
Programmet var väldigt sävligt, tämligen folkhemskt och ytterligt gubbigt; ja, hela produktionen skulle troligen avfärdas som "totalt av" eller "ocreddig" av det kluster av 90-talsrucklare som skapade den svenska hiphopen när det begav sig.
Just därför är det lite kul att programmets textning administrerats av en Gustave Lund från SDI Media.
Jag kan självklart inte svära på att det är den svenska 90-talshiphopens enfent terrible som numera textar familjemyspys med Oldsberg, men kan han vara med i dansbandsorkestrar så varför inte?
Vad blir nästa steg? Gurra G som Bingo-Berra?

Kommentarer
Postat av: walker

Visste inte att Gurra G hade sådan medial (bakom kameran) karriär idag. Däremot vet jag att JustD gjort en viss comeback-turné under året, dock utan Gurra G. Så vad beror detta på? Han är visserligen precis som du beskriver en bakgrundsfigur i gruppen, men likväl JustD är det som kommer står i hans dödsruna. Finns möjligen en schism inom gubbtrion?

2011-12-06 @ 19:25:59
URL: http://dagdrivarklubben.blogspot.com
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Kul att du uppmärksammat detta, Just D, eller JustD, är bland det bästa som gjorts i detta land, lyssnar fortfarande på dem, speciellt "Rock & Roll" och "Tre Amigos".



När jag var i Stockholm, typ 1998, såg jag Gurra gående på söder, pilotsolglasögon, backslick modell alkis, t-shirt, sunkigt skinnjacka och mysbyxor. Det var ett stort ögonblick!

2011-12-06 @ 19:50:36
URL: http://sexnolltva.blogg.se/
Postat av: Nonsensakuten

Framförallt skivan Svenska Ord är (vad jag minns) väldigt finurlig i sina texter. Man kanske skulle ta sig ett Just D-marathon till helgen..

2011-12-06 @ 20:44:27
URL: http://nonsensakuten.blogg.se/
Postat av: Nonsensakuten

Man får inte heller glömma Peder och Gustaves bandprojekt Sverige där de bl.a släppte singeln "Skaffa hund"; en av landets roligaste låttexter: "Vi stirrar trött på nåt naturprogram om gnuer på en savann, två trygghetsnarkomaner som har fastnat med varann, dina lår har celluliter och min buk har blivit rund, vi har skygglapparna på så varför inte skaffa hund?"

2011-12-06 @ 21:11:31
URL: http://nonsensakuten.blogg.se/
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Vilken diskbänksrealism! Fantastiskt!



"Svenska ord" är bra den med, men klart bäst är "Rock & Roll", trots några sämre låtar. Men de bästa, åh vad bra. Alla samplingar från svenska skivor/filmer gjorde dem unika. Tyvärr var sista skivan, "Plast" mest spelad på synthar och den var inte alls lika bra som de tidigare.

2011-12-06 @ 21:50:43
URL: http://sexnolltva.blogg.se/
Postat av: Nonsensakuten

Fast 87-87 ligger ju på Plast och den kommer alltid att vara speciell för mig.

Walker: Vet inte om det existerar någon tvist mellan medlemmarna, tror inte det. Jag menar vad skulle de bråka om? Royalities? Den årliga utbetalningen kommer väl efter december då Juligen rullat flitigt i en månads tid.

2011-12-07 @ 00:49:05
URL: http://nonsensakuten.blogg.se/
Postat av: walker

Visst är "Juligen" säkert ett välkommet tillskott i kassan, precis som att Adolphsson & Falk tjänar rätt bra på att ha en sönderspelar Jullåt som funkar i samtliga kanaler.



Har inga direkta bevis att de pågår ett bråk, mer än att de i en intervju var krypitska om varför inte Gurra deltog på turnén. Möjligen är Gurra sur på att Wille är officiell hovsångare för Moderaterna, fast de har ju alla tre samma Stockholmska Övferklassbakgrund...tror jag?!

2011-12-07 @ 19:16:19
URL: http://dagdrivarklubben.blogspot.com/
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Den gode fd. Lädernunnan-sångaren Jonas Almquist skrev på sin facebook att han skulle besöka en reunion med JustD för bara någon vecka sedan, försökte kolla upp det nu men JA har en tendens att radera sina inlägg efterhand...

2011-12-07 @ 21:15:29
URL: http://sexnolltva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0