UF-MÄSSAN 2008

I veckan var det mässa för den unga företagsamheten i Sparresalen.
Elever från länets olika gymnasieskolor visade upp sina kreativa sidor i det som kallas UF-projekt.
UF är som bekant ett företag som startats av unga i syfte av drivas så likt ett riktigt företag som möjligt.

Det slog mig att möjligheterna är oändliga. Snacket om att Sverige saknar entreprenörer kan man snabbt avfärda när man ser dessa unga företagsledare med sina annorlunda synvinklar och helt klart lysande affärsidéer. En annan sak jag uppmärksammade var det faktum att Sölvesborgs kommun  stod för nästan 80 % av alla utställande UF-projekt.

Föga förvånande, trots allt. Sölvesborg är ändå den kommun i Blekinge som står starkast när det handlar om kommersiella verksamheter. Det vimlar av små och medelstora företag i kommunen och uppenbarligen har man skapat ett klimat som lockar investerare och entreprenörer, något som även de unga märker av. Det skall vara enkelt och roligt att driva ett företag. Och glädjen märks verkligen på UF-mässan, även om många konstaterar att de självklart kommer att avveckla sina UF-företag när läsåret är slut, eftersom de åtnjutit vissa (livsavgörande) skattelättnader som just UF-företag. Förmåner som försvinner om man skall driva en riktig firma. Sådan är den, verkligheten.

På mässan träffade jag det här glada gänget:



De heter Linus Nilsson, Alexander Widerberg Nilsson och Emma Andersson Liljedahl.
De går tredje året på det Naturvetenskapliga programmet på Furulundsskolan.
Tillsammans driver de UF-företaget Gardenservice. Affärsidén går ut på att hjälpa folk med trädgårdsarbete.
Ungefär som en städfirma fast i trädgårdsmiljö. Allt från gräsklippning till bortforsling av julgranar har det blivit.

Trots att företaget, enligt VD Linus Nilsson, går bra kommer man att avvecklas till sommaren pga av ovan nämnda omständigheter. Tråkigt, kan tyckas men för att knorra till den här texten på slutet hoppas man väl ändå att eleverna "sått ett litet frö". Möjligen kan fler plocka upp stafettpinnen och våga starta ett liknande företag. Servicesektorn är som bekant den just nu snabbast växande i landet och just denna nisch med trädgårdshjälp är både annorlunda och rolig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0