TOMTE SÖKER SKÄGG - DEL 2

Nordpolen, den 2 december

Bara några timmar efter det att Tomtefar lagt ut sin skäggannons på Blocket, knackade det på dörren.

Tomtefars svarta städhjälp, Nyamko, öppnade plikttroget och presenterade sedan den gentleman som anlänt. -Hej. Ja. Jag såg er annons om skägg, sa han.
-Hej du. Välkommen. Ja. Just det. Jag behöver ett rejält tomteskägg, förstår du. Du verkar ju vara skäggig vad jag kan se.
-Exakt. Det är dessutom ett väldigt omtalat skägg. Som jag är villig att sälja mot en liten tja, motprestation.
-Jaha. Vad då?
-Att jag får följa med dig i släden på julafton. Du förstår jag är så in i helvete kändiskåt. Jag vill synas och stå i rampljuset. Vad sammanhanget är kvittar lika, bara jag blir sedd.
-Det kanske kan bli lite svårt med tanke på ert predikament, antydde Tomtefar lite syrligt och sneglade med ett öga fyllt av ironi ner mot sin besökare.
-Jaja..jag vet att jag bara är två skitar hög men trots min relativa litenhet har jag innehaft många höga ämbeten, inte minst inom den kulturella sfären.
-Jaha. Måste jag bry mig? muttrade Tomtefar.
-Nej. Men som sagt. Du måste låta mig få synas. Jag kan prata kulturpolitik med barnens föräldrar medan du delar ut klapparna. Som jag förmodar består av prima, svensk popmusik. En av våra största exportframgångar någonsin. Vårt land har fostrat stjärnor på den musikaliska himlen såsom Kent, Markoolio och...
-Jajaja,käften! Vad heter du? Vem är du?
-Jag heter Leif Pagrotsky och det här är mitt skägg:
image75

Tomtefar begrundade den stackars lille kändiskåte kulturpolitikern ett slag.
Sedan sa han:
-Jag är ledsen, Midget, det är inte ditt skägg jag söker.

JULKALENDER-PREMIÄR!!

TOMTE SÖKER SKÄGG heter Nonsensakutens julkalender 2007. Här är de två första avsnitten.

Nordpolen den 1 december


Med darrande händer hällde Tomtefars svarta städhjälp Nyamko upp husbondens likaledes svarta kaffe i en väl tilltagen kopp. Herrskapet hördes diskutera inifrån Tomtefars arbetsrum.
-Vad menar du? Vad i helvete är det du säger? ropade Tomtemor med resolut stämma.
-Jag kan inte få till det, helt enkelt. Jag vet inte vad som har hänt. Så här dags brukar det ju vara mer eller mindre fixat.
-När började du då?
-I augusti,som vanligt.
-Och det har inte hänt nånting än?
-Bara några fjun, sa Tomtefar och tittade skamset på sina händer. Du ser ju själv, tillade han i ett något mer konkret tonfall.
-Jaha. Vad skall du göra åt det då?
-Ja...fan vet...
-Du måste få till ett rejält, svulstigt och närmast pulserande skägg i god tid innan Lucia, du hör vad jag säger, mer eller mindre skrek Tomtemor. Annars får du börja stämpla det första du gör efter jul. Barnen kräver en tomte med skägg. De har vuxit upp med Coca Cola-reklamen. De vet hur en tomte skall se ut. Tänk om du blir arbetslös. Tomtarnas A-kassa har ju så taskig ersättning. Vi kommer inte att klara oss, förstår du inte det?

-Jag kanske kan skaffa ett lösskägg? försökte Tomtefar.
-Så fan heller att du gör. Det är som att käka kola med papperet på. Du vet vad jag brukar säga om sådana tilltag!

Tomtefar suckade. Jodå, han visste.

-Nä, så här gör vi, fortfor Tomtemor. Du sätter in en annons på Blocket ikväll. Tomte söker skägg. Kostnad ointressant. De som har bra skägg att sälja beger sig till Original Tomtefar Limited, Vintergatan 22 , Nordpolen. Återigen - priset är irrelevant. Det viktiga är att vi får tag i rätt skägg. Seså. Skriv annonsen!

Nyamko som tjuvlyssnat vid dörren skyndade snabbt iväg just som Tomtemor stormade ut i hallen. Kvar i sitt arbetsrum satt Tomtefar. Nu skulle han ut på nätet. Denna gången gällde det inte clasohlson.se eller cdon.com.

Den här gången gällde det livet.

FÖRSLAGEN SAMBO

Jag har tummen mitt i näven.

Det som syns runt omkring tummen är de gamla vanliga; Sticky Bomb, Långe Jan, Girlie Band och lilla Wenche Myhre. Eller vad de heter.

Men - det här med tummen, alltså. Det blir liksom aldrig bra, det här praktiska. Trots detta förväntas jag lösa allt det där praktiska. Ni vet, sätta upp gardiner, borra hål och spika och ja...allt.

Och det slutar likadant varje gång. Jag ger upp.
Om jag försökt borra i taket, gnider jag försiktigt bort den klick med plastic padding som landat i vänster öga, sedan hoppar jag ner från stegen, ropar några förfärliga eder, sparkar på en dörr och lämnar lägenheten några minuter. För att sedan gå ett varv runt kvarteret primalskrikande inombords, alternativt högljutt, det beror lite på tidpunkten.

När jag återkommer har jag tänkt ut en rimlig förklaring till varför jag inte kan lösa det här praktiska.

Jag skyller på dessa satans gamla väggar i kåken...skyller på dåliga...vad heter det..plugg?..skyller på allt...varför startar jag såna här projekt som jag vet att jag inte reder ut?

Jo. Så här ligger det till: Jag har ingen slagborr...men väl en förslagborr...det är min sambo som står strax bakom mig och kommer med alla dessa förslag om var i lägenheten det skall borras...förslag, förslag, förslag...borra det...borra där...borr borr...

Idéerna om var det skall borras stjäl hon från andra barnfamiljer i vår bekantskapskrets..

Det är just en förslagen sambo man har...

LEDIN PRATAR MED SINA KLÄDER

Ett stort, saftigt avslöjande i Rimbloggen just nu.
Ledin frågar sin skjorta vad som hänt. Skjortan vill inte förstå.
Ledin letar efter sin kavaj, denna saknas...var är hans bilnycklar? Och nu måste han duscha...
image74
En text värdig självaste skräckmästaren Stephen King analyseras just nu på Rimbloggen.
Missa inte det. Välkommen!

SKÅNSK NÄRRADIO...JAU DÅÅ..ROLITT...

Hittade denna underbara länk från närradion Radio SMF i Trelleborg.
Så äkta, så lokalt...så in i helvete roligt. Man kan inte riktigt slita sig från detta substanslösa pladder. Kanske har talkformatet en framtid i Sverige, trots allt.
Ljudklippet har för säkerhets skull textats. På skånska.
Mer info ges här.

SOMMARENS GLÖMDA FESTIVALER

Förra veckan släpptes namnen på några av de artister som kommer att gästa nästa års Sweden Rock Festival.

Detta är ju en gammal rockfest från Karlshamn som numera går av stapeln i Norje utanför Sölvesborg och dessutom blivit Sveriges mest välbesökta musikfest med de absolut trognaste fansen (en del tvättar sig inte alls i väntan på nästa festival då tillfälle att bada i öl ges...)

Festivaler och gatufester hör ju den svenska sommaren till men alltför många svenska stadsfester hamnar i skymundan pga av mediaskugga, taskigt besökarantal eller berusade arrangörer.
image73
NONSENSAKUTEN har nosat reda på några av landets mer okända sommarfestivaler:

SPRUTSPYAN I SOLLEFTEÅ - Norrländskt svårmod möter uppsluppen gycklarkultur. Cirkus och blindhundsuppvisning. Mycket fylla.

ÅNGESTDAGARNA I ÅNGERMANLAND - Över 398 besökare kommer till Husum varje år för att dricka öl i plastglas. Några sover över i raggarbil.

TANUMSHEDE SUPER OCH SPYR - En av landets mest genuina folkfester hittar man i det lilla samhället Tanumshede. Öl. Grillat kött. Dans. Fylla. Sömn.

SUICIDA SELÅNGER - En festival präglad av bandy trots att den äger rum mitt i sommaren. Hjälmprovning, röda bollar och bag-in-box-viner i skön förening.

DRAGSPELSDAGARNA I DANNEMORA - Med sin träffande slogan "Kläm på bälgen, hela helgen" har man lyckats befästa Dragspelsdagarna som en av norra Europas största festivaler för tondöva. Ett fasligt missljud och oväsen sprider sig över nejden och intet öga är torrt när den sista klangen tonar ut efter ett 48 timmars veritabelt dragspelsriot. Mycket beroende på det faktum att många besökare häller öl i ögonen på varandra mellan låtarna.

Texten är en bearbetning av ett tidigare publicerat inlägg från gamla Nonsensakuten

ONÖDIG ÅTGÄRD

Varför gör man vissa saker varje dygn?
Saker som egentligen är TOTALT onödiga?

Som detta: att varje kväll rulla ner en rullgardin i barnens rum innan läggdags?
image72
När man innerst inne vet att de små liven vaknar kl. 06.12, en tidpunkt då morgonen så här års ännu är becksvart utanför fönstret...

KOMMUNENS BÄSTA LEKPLATS...

...finns på Verkö. Tro mig, jag har sett så många att man kan kalla mig konnässör. Idag var vi där i blåsten och kylan. Hoppa-på-ett-ställe-för-att-hålla-värmen-säsongen är inledd! Syskonen Fräs hade skitkul och åkte bl.a "motorcykel"
image71

HIVSMITTAD TIGER

image70
Rubriken på TV4:s text-tv var braskande idag: HIVSMITTADE TIGER INFÖR FÖRÄLDRAR

Jag häpnade och läste meningen om och om igen.

Fy fan...vilka sanslösa och hemska människor gör sånt? Att ta sig in i en djurpark med en spruta hivsmittat blod, lyckas krångla sig ända fram till tigerburen där den stackars oskyldiga tigerungen ligger och sover.
Att sedan ha mage att smitta den lilla ungen med HIV. Och detta inför ungens föräldrar. Bestialiskt!

Eller vänta nu...är det så att denne makabre ligist har med sig sina egna föräldrar för att bevittna detta vansinniga tilltag? Jag menar...hur sjuk är i så fall den familjen som låter sitt barn gå omkring och hivsmitta tigrar till höger och vänster? De borde ju låsas in hela bunten...

Efter ytterligare tio minuter insåg jag vad rubriken verkligen gick ut på.
Det lät mycket mer väntat och inte alls så omskakande. Det lät mer som en typisk text-tv-nyhet...

AMBULERANDE METOD

-Vad brukar ambulanspersonalen kalla den metod med vilken man gemensamt lyfter en oerhört fet patient från marken upp på en bår?

-Estrellarycket!

image69

FRAMTIDENS BÖCKER

Bloggkollegan Thomas Halvarsson skriver på sin blogg om den nystartade sajten vulkan.se
Sajten är  tänkt som en plattform för fria skribenter att kunna publicera sina texter i bokform. Halvar skriver:

Sigge Eklund (Vulkans grundare) säger att tanken är att man ska kunna formge sin egen bok och i en förlängning också kunna välja typ av bindning och pappers- och omslagskvalitet. När boken är färdig ligger den ute på hemsidan för presumtiva köpare som kan läsa valda delar ur böckerna innan man gör sin beställning.
***
Tänk vilken revolution detta kan bli.
Tusentals skribenter kan med nätets hjälp ta kontrollen över sin egen utgivning. I grunden är detta en fråga om verklig demokrati och yttrandefrihet.

Bokutgivning avdramatiseras och blir mer en fråga om engagemang och kreativitet, inte så mycket om vad Bonniers eller Norstedts anser vara god smak. Det känns som att detta bara är början på något som i grunden kommer att skaka om alla former av publicistisk verksamhet.
Spännande, minst sagt.

Kanske kan man köpa Rimbloggen och Nonsensakuten som bok framöver, vem vet...

FREDAGSKVÄLL VID KORVKIOSKEN

Ja. Detta var temat i en låttext som jag och en radiokollega skrev till Jerry Williams-låten Did I Tell You en gång i tiden.

Syftet var att fånga fredagsstämningen i en liten, svensk byhåla där korvkiosken blir det naturliga samlingsstället (eftersom allt annat antingen är stängt eller saknas.)

Vi valde Bräkne-Hoby som skådeplats, mycket beroende på att det är en obetydlig skithåla men också på grund av de känslor som namnet väcker...Bräkne-Hoby. Det är ju inte Stureplan, direkt.
image67
Så här gick refrängen:

Fredag kväll i Bräkne-Hoby
fredag kväll i våran metropol
fredagskvällen här i Hoby
grillad korv och motorvrål

Fredag kväll i Bräkne-Hoby
man vet aldrig hur den skall ta slut
Bensinmack, en korvkiosk...och en snut...


Som synes fick vi mot slutet in en braskande apell mot nedläggningen av polisstationer på landsbygden också. Inte illa. Låten blev väl mottagen. Kanske inte i Bräkne-Hoby, dock..
image68

RIMBLOGGEN TAR SIG AN MAURO

Just nu analyseras Nelly av Mauro Scocco i Rimbloggen.
"Gnäääääällig, jag e så gnällig...!" som vi på radion brukade sjunga när denna hit från 1992 pulserade ut över FM-bandet.

Utdrag ur Rimbloggsinlägget:
Den där magiska Nelly börjar ställa ett antal till synes ganska oskyldiga frågor. Spörsmål som till sin natur antas suggerera en vidare livssyn men också och ett närmast filosofiskt förhållningssätt till människosläktets hädanfärd. "Hon sa om vi kommer till himlen när vi dör så ska vi sitta på ett moln som änglarna gör ska vi visa oss för barn om kvällen och tända alla ljusen i karusellen..."
image66

HOWARD STERN - MANNEN MED MÖJLIGHETERNA

Nästan alla som jobbat med radio (eller åtminstone kommersiell radio) har någon gång önskat att de blivit födda i USA. I amerikansk radio är allting så mycket lättare (men självklart också så mycket svårare eftersom konkurrensen är stenhård). Det jag menar är att friheten och möjligheterna är oändliga, jämfört med det tillknäppta och moralistiska klimat som präglar svensk, publicistisk verksamhet (självklart på både gott och ont).
image65
Howard Stern utmanade den goda smaken. Han ifrågasatte moralen. Och - bäst av allt - han gick i land med det. Sterns karriär är en framgångssaga som skildras i den hysteriskt roliga filmen Private Parts som jag så påpassligt gav mig själv i julklapp via cdon.com häromsistens.
image64

Nu sitter jag här - väldigt svensk och försynt - och undrar om jag vågar visa denna film med snuskiga ord, fisar, naket och diverse kroppsvätskor för mina elever. De är ju bara 16 år gamla, tänker man. Samtidigt är de ju oehört världsvana, som ungdomar är i dag. Det skall nog inte bli några problem.

Sevärd är i alla fall filmen. Man lär sig mycket om det amerikanska talk radio-formatets tillstånd i mitten av 80-talet.
Det gick ju ända upp till toppen för Stern, nationellt syndikerad radioshow och en årslön på åtskilliga dollarmiljoner. Detta var dock inte nog.

Numera har jag för mig att Howard sänder på någon typ av satellitradio där hans humor, sarkasm och dåliga smak inte kan kontrolleras av någon amerikansk lagstiftning.

Slutligen alltså; eterns totala frihet.

SA HAN SOM...

Något av det roligaste jag vet är att dra liknelser enligt den kända modellen "sa han som..".

Detta är ju några klassiker:


Det löser sig, sa han som sket i vasken

Det jämnar ut sig, sa han som sket på cykelsadeln

Den tar vi, sa polisen

Det tar sig, sa mordbrännaren

Är det inte det ena, så är det det andra, sa kärringen som blödde näsblod

Spara skinkan till jul, sa kärringen och satte på sig byxorna

- - -Listan kan göras lång. Desperat försöker jag nu skapa nya, sådana här liknelser.
Här är en: "Det går över tills du gifter dig, sa Runar till Carola"
Kom gärna med egna förslag. Den bästa belönas med en bingolott (från 1993)

JULKALENDER UNDER PRODUKTION

Kan avslöja redan nu att NONSENSAKUTEN ämnar köra igång en julkalender den 1 december.
Vill inte säga för mycket men kan väl ge dig så pass mycket vägledning som att det handlar om tomtar, skägg, kändisar, politiker, wannabees och - givetvis - en rejäl dos av ironi. Vi får se hur det blir. Premiär 1 december här på bloggen.
Meddelas endast på detta sätt.
image63

HÄR HAR DU LASSES LIV

En dokumentär om tv-legendaren Lasse Holmkvist, producerad av bl.a Magnus Gertten, skall tydligen visas i SVT under julhelgen.
image62
Kanon. Äntligen.

Lasse Holmkvist var en av Sveriges bästa programledare genom tiderna och en av mina stora förebilder som programledare. Kontrollerad men ändå spexig, lyssnande och avslappnad. En riktig stjärna i tv-världen.

Hade han levt och verkat i USA hade han varit mångmiljonär. Så blev det dock inte i vårt land.

Istället slutade han sitt liv svårt nedbruten och sjuk 1996, utblottad efter att ha behövt sälja sin villa. Detta för att ha råd med sitt kära projekt "Öresundskanalen"; en pan-nordisk tv-kanal producerad i både Sverige och Danmark. Kanalen blev en omedelbar och tragisk flopp.

Låt oss istället minnas Lasse i sin glans dagar, som en trygg ciceron i Här är ditt liv, Bialitt och alla sommarnattssändningar från Malmö. En verklig legend och mästare på sitt gebit. Nu - 11 år efter sin död - återuppstår han i rutan. Dokumentären skall tydligen även släppas på DVD.

PLOCKGODIS FRÅN NONSENSAKUTEN

För dig som inte hängt med i Nonsensakutens barndom kommer här lite greatest hits från gamla bloggen i repris:
image59
OLIKA BLOGGAR - BÅDA SIGNERADE BILDT

Vad kul det är att både far och son Bildt bloggar.
Innehållet och inte minst tilltalet i deras respektive bloggar skiljer sig av förståeliga skäl åt.
Så här kan man läsa i faderns blogg; Alla dessa dagar : En osäker fråga gäller när reformtraktatet kan träda i kraft. Bäst vore självfallet om traktatet är helt och hållet klart i december i år och därefter alla medlemsstater klarar av att ratificera under det kommande året. Men alldeles säkert att en sådan tidtabell kan hållas är det inte - och det påverkar planeringen kanske allra främst för det tjeckiska ordförandeskapet våren 2009.

Och så här står det i sonen Nils Bildts blogg: Här är jag igen, lat och allt. Jag måste skirva mer slår det mig plötsligt när jag går hem, jag fick lite hjälp på traven på Muf mötet med att inse att jag var lat och jag måste medge att de har en poäng. Men då kommer frågan igen? Vad ska jag skriva om? Jag menar, vem f-n vill höra vad jag satt och tänkte på matten idag? Om någon skulle vilja veta är det bara maila mig, gör det fort då innan jag glömmer det. Äsch, jag får hitta på nåt, få ändan ur vagnen och skriva mera?.

THAILÄNDSK PAUS
En lite tjejig politiker i Bangkok har gjort bort sig och handlat Toblerone på statens kreditkort. Kritiken växer. Nu tvingas hon ta en thai-mat....

TUNG LITTERATUR
Åsa Linderborg har ju rönt enorm succé med sin roman "Ingen äger mig". Nu ryktas det att artisten Peter Harrysson också skall ge ut en roman. Den skall heta "Ingen väger mig".

TERRORIST
-Har du hört att Usama Bin Laden har en brorsa som inte alls bryr sig om terror och heligt krig mot de förtappade själarna i Vita Huset?
-Nej. Vad heter han?
-Skitsamma Bin Laden.

PÅLÄGG - SÅNA ÄGG SOM PÅL LÄGGER
Det är märkligt det här med pålägg. Det bara vimlar av medvurst i alla möjliga varianter. Någon motvurst finner man dock icke...

TÄNKBAR KVÄLLSTIDNINGSRUBRIK?
Man med prostataförstoring fastnade i nykterhetskontroll... Slapp blåsa...

BEKVÄMT
Hur är det nu...tar alla parlamentsledamöter i Thailand sig till jobbet med kollektivtrafik? Nej...det finns en och annan som föredrar Taksin....

STABILT?
Vad är det för likhet mellan ett svenskt säkerhetsbälte och läget i Mellanöstern? Jo..det måste vara ordentligt spänt för att fungera fullt ut.

LÄSTE FEL
Ägnade en stund åt att ögna igenom en platsannons. Läste lite slarvigt och hajade till inför att man tydligen sökte personal som var "uttråkad"... Det skulle tydligen vara "utåtriktad"... Viss skillnad...

VILDA FRUKTER
Drack ett nytt mineralvatten idag. Det var Loka som lanserat vatten med smak av "vildäpplen"... Till skillnad då från "tamäpplen"...

NÄR THE ARK GÅR TILL BANKOMATEN...
....tittar man extra noga på sitt Ola Saldo!

HUR MAN KÄNNER IGEN "TV4 FAKTA"
Det finns två sätt att säkert ta reda på om det är så att man tittar på TV4 Fakta. Antingen så visar de Hitler...eller så visar man en omfattande obduktion.
För att känna igen TV4 Plus skall man leta efter hästar som springer, bögiga inredare i slips eller hemsökta hus...då har man kommit rätt.

PUCKAT
Undrar om Sverige kommer att torska i Hoki-VM?

MISSBRUK
Vad kallas mobiltelefonmissbrukarens sommarledighet?
-sms-ter...

LIKA SOM BÄR
Fredrik Wikingsson, journalist och programledareimage60är förbaskat lik Disneys Pinocchioimage61DYSLEKTISK NYHETSUPPLÄSARE

Visst kan man staka sig när man läser nyheter i radio men det här måste det ju finnas nån typ av diagnos på. Typ dyslexi. Kul är det i alla fall. Tänka sig att det är gamla goa Ekot som sänt detta. Jag som hyllat (och fortfarande) hyllar Ekot. Skönt för tjejen att sändningen gick kl. 05.00 en lördagsmorgon.
image58

JULSTÄMNING

Jaha. Då har vi passerat mitten av november och nu verkar det vara fritt fram. Lokalradion börjar snacka om tomtar, tv-reklamen andas jingle bells över softad lins mot frostig glasruta. Håkan på ICA Cityhallen har plockat fram julmusten och de smörbakade pepparkakorna från Göteborgs kex. Dessutom i förmiddags; SVT presenterade årets julvärd 2007; Anne Lundberg!
image56
En upprättelse för den ädla formen av välartikulerad P1-skånska!! Hurra. Charmig är hon också. Hon blir säkert lysande även om jag tyckte att Oldsberg skötte jobbet oerhört bra i fjol.
På tal om traditionstyngd tv i juletid.
image57
För några år sedan, på Radio Match just i december, fick jag tag i Bengt Feldreichs hemnummer och ringde för en  intervju. Så här började (och slutade vår konversation)

Knaster, sprak, klick...
-Ja, hallå!
-Ehh. Har jag kommit till Bengt Feldreich?
-Ja. Vad är det om?
-Jo. Hej. Mattias Nilsson heter jag och jag ringer från en radiostation i Blekinge som heter Radio Match.
-Jaha....
-Jo...vi tänkte att såhär när julen står och bankar på dörren så...
-Nä...nä...jag vill inte vara med om det där. Nu får det vara nog. Det är jag så trött på. Det är gammalt. Skåpmat!
-Ja..men...
-Hej då!
K L I C K !!!


KANSKE EN MISCH-MASCH TILL JUL?

Det finns ett centraleuropeiskt folk som är kända för sin feta mat, dåliga musik och urusla smak. De kallas av NE och andra respekterade uppslagsverk för "tyskar".
image55

Jag har via vanligtvis välunderrättade källor fått reda på att dessa tyskar älskar att beställa in en speciell drink när de svettas i medelhavsvärmen. Drinken strider mot allt förnuft och saknar egentligen motstycke. Den kallas för misch-masch och är - enkelt uttryckt - en blandning av rött vin och Loranga. Eller kanske Fanta Apelsin.

Sambon sa lite skämtsamt till mig i helgen att man kanske borde testa en svensk variant. Varför inte blanda julmust och rött vin? Det borde ju bli lite som vinglögg, resonerade hon.

Jag hällde upp. Smakade. Spottade. Som en vinprovare ju gör.
Fast jag spottade av äckel.
image54

Vi kan stryka rött vin och julmust från listan. Det smakar magsaft.

LITTERÄRT BEVANDRAD TREÅRING

Utanför en presentbutik hänger en skylt i järnsmide föreställande en pojke som sitter på en gås.
Jag och min treåriga dotter Elsa går förbi.
-Pappa. Varför sitter den där pojken så där på den däringa motorcykeln?
-Jo. Han heter Nils Holgersson, vet du.
-Varför det?
-Jo. Det var en gammal tant som skrev en bok om honom. Han förvandlades och blev pyttepytteliten och så satte han sig på en gås, en stor pippifågel. Han satt på pippins rygg och så flög de iväg och fick se många delar av Sverige.
-Jag vet. Akka. Hon heter Akka.
-Va?
-Akka.
-Kände du till det? Wow, vad du är duktig. Vem har berättat det för dig?
-Öh...mamma...
-Jaha, du...där ser man...
image53

APOTEKET OCH "VÄRKLIGHETEN"

"1 miljon svenskar skulle kunna slippa ha ont" skriver Apoteket just nu på stora
reklampelare.
image52
Personligen skulle min huvudvärk släppa något om Apotekets förhatliga monopol äntligen försvann
så att vi vanliga, stackars medborgare kan köpa Alvedon en söndagsmorgon klockan 9 som nästan alla andra människor runt om i världen.
Det sjukaste i denna fråga är ju avslöjandet för några år sedan. Nämligen det konstiga faktum att man kunde gå till vilken kiosk som helst och köpa Prince-cigaretter utan filter. Ville man däremot köpa nikotinplåster för att få hjälp att sluta röka..ja, då var man tvingad att bege sig till Apoteket.
Om detta kan jag skriva hur mycket som helst eftersom detta är en av mina käpphästar men nöjer mig med detta så länge.

Jo, en sak vill jag förtydliga. Jag vill inte att Nisse på Statoil eller Tanja på ICA skall börja prångla ut receptbelagda mediciner, detta skall ske av utbildade farmaceuter. Fast dessa kan ju jobba på olika apotek, med olika ägare. Något som borde skapa prispress och förenkla för konsumenterna. Så här ser det ju ut i de flesta länder redan. Vad är det som säger att vi i Sverige inte skulle klara av detta?

Däremot ser jag ingen anledning till varför receptfria läkemedel som Alvedon, Ipren  och annat inte skulle kunna finnas på ICA.  Liksom andra sjukvårdsprodukter som numera bara finns i mindre skala i dagligvaruhandeln.  

FÖR OSS SOM INTE KAN TÄNKA SJÄLVA

image51
Satan också. Missade Anslagstavlan på SVT2 kl. 17.55 igår kväll. Och nu med digital-tv:n är det så svårt att tajma videon. Jaja...jag överlever väl. Så här års kan jag satsa en liten slant på att dessa inslag var med i Anslagstavlan:
I mörkret kan du som gångtrafikant ha svårt för att synas i trafiken. Se till att bära reflexer. Finns både för vuxna, barn och hundar. Reflexen räddar liv, hälsningar NTF.

Och så denna klassiker:
Enligt lag måste du ha vinterdäck på bilen fr.o.m den 1 november de dagar och kvällar då vinterväglag råder. Även när midnatt råder. Räfflat gummi på, hälsar NTF, RFSU och Vägverket i en samlad aktion.

För att vara på den säkra sidan borde ju Anslagstavlan avslutas med följande skylt:
Nu slutar programmet. Vill du titta vidare på denna kanal gör du ingenting. Vill du byta kanal sträcker du fram din hand mot den fjärrkontroll som brukar ligga på ditt soffbord. Med hjälp av fingret på din ena hand trycker du sedan på någon av de knappar som har siffror på sig. Ät gärna också en nyttig gurkstav med vitlöksdip baserad på lättyoghurt, en hälsning från SVT och Folkhälsoinstitutet.

FORZA FORZA!

Läste att den gamle smilfinken, mediemogulen, premiärministern och fotbollspresidenten i Italien Silvio Berlusconi lägger ner sitt högerpopulistiska parti Forza Italia.
image49
-Partiet funkar inte länge och har spelat ut sin roll, säger Silvio.

Det funkar ju så på en del håll i Europa, där individen så att säga är högre värderad än kollektivet. Kommer det fram en karismatisk person i mediebruset, kan han (för det är oftast en han) starta ett parti som sedan går från noll till hundra i popularitet. Sällan eller aldrig är partiet förankrat i stämmor, kongresser, styrelser, parlamentariska grupper eller via några andra, för oss, demokratiska processer. Det handlar mer om hur många själsfränder denne ledare lyckas samla genom att visa upp ett brett leende i tv. En tradition som skiljer sig markant från vårt sätt att hantera partipolitiken.

Det är frestande att tänka sig hur detta skulle funka i Sverige.

Tänk om exempelvis Mikael Odenberg samlade till presskonferens och sa: "Ja, välkomna hit. Jo. Det är så att jag har tröttnat på Reinfeldt och de här Nya Moderaterna, eller va fan han kallar oss. Nu tänker jag starta ett nytt parti. Ett parti som bygger på stridspittande, konservatism och en blindhet för landets sociala problem. Jag tänkte kalla oss för Forza Bunkermentalitet.  Ni får gärna rösta på mig. Och just det, en sak till...kolla vilka vita tänder jag skaffat mig. Nä, det var allt. Nu skall jag ta en taxi till Östermalm. Ha det!"
image48

SOM ATT BO I DDR

 De som känner mig, känner även till min totala och oresonliga aversion mot all typ av övervakning.

Främst den typ av övervakning som den svenska statsmakten för tillfället håller på att iscensätta och bygga ut.
Buggning, övervakningskameror och kontroll av bl.a e-posttrafik görs enligt politikerna för att komma åt "terrorismen" och "den grova brottsligheten".
Bland de politiker som hårdast profilerat sig i denna fråga är Tomas Bodström (s), Johan Pehrson (fp) och Mikael Odenberg (m).

Dessa tre ser dock inte vilka problem en ökad övervakning skapar och vilket samhälle detta kan leda till.

George Orwell ligger väl och snurrar i sin grav om han vet om de planer som just nu verkställs efter bl.a veckans aktuella riksdagsbeslut.
Vi vanliga, oskyldiga medborgare med rent mjöl i påsen riskerar alltså framöver att drabbas av detta Orwellska och Kafka-liknande samhälle där staten vet var vi befinner oss, vilka vi talar med, vart vi reser, vilka vi tar emot e-post Ifrån osv osv. Kanske även hur vi ser ut när vi provar kläder i provhytten eller när vi åker taxi.
image47

Detta storebrorsamhälle måste stoppas och det nu innan det är för sent.
Här är länkar till två välskrivna debattinlägg på detta ämne. Den ena kommer från min bloggkollega Magnus Krusell och det andra från bloggaren och författaren Oscar Swartz som skriver på Sidan 4 i dagens Expressen.
Slutligen en länk till en sajt som lovar att aldrig ge upp kampen mot detta hemska framtidsscenario. Gör gärna ett besök.

VIN, KRABBA OCH BLOGG

image45
Tidigare idag: biblioteket, torget, lekparken.
Skön musik, ingen televison som stör, samtal...nu kan vi snacka om allt det som inte funnits möjlighet till tidigare...LEDIGHET - denna vecka har varit intensiv men nu är den snart slut.

Just det. Ostkaka till dessert. Med hallonsylt.
image46
Lördagen är veckans bästa dag. Även i november.

DEUTSCHLAND DISCO DISASTER

Via Carl Bildts blogg hittade jag denna sköna länk...
Tysklands och Frankrikes utrikesministrar gör gemensam sak och sjunger in en märklig låt vars största behållning är ministrarnas närmast magnetiska ropande: Deutschland! Deutschland! Deutschland!

OBS! Bilden på Maud Olofsson har ingenting med Tyskland att göra, faktiskt...ingenting....
image44

LÖKIGA LÅTAR INNANFÖR PANNAN

Vet inte vad det kommer sig av men hela dagen idag - från klockan 06.25 och fram tills nu - har jag ständigt haft dessa två, ganska usla, poplåtar ringande i huvudet som i en mental klanglåda:

Roxette med tramsiga låten Lies från 1991 samt You Keep Me Hanging On med Kim Wilde från det sena 80-talet.

Mina frågor blir nu: varför fastnar just dessa låtar i min hjärna?
Och varför just idag?

Desperat lyssnar jag just nu på Idoldeltagarnas gnällanden i bakgrunden för att så att säga rensa hjärnan.
image42image43

SOM ETT MOLN PÅ MARKEN

Sådär kände sig Webstrarna en gång i tiden...som ett moln på marken, eller för att tala Karl-Gerhard; som en katt bland hermelinerna.

Det känns som om jag är den enda i min förljugna generation som INTE är med i det där Facebook eller vad de kallar det.
image40
Jag bara vägrar. Av många anledningar, främst kopplade till det här med integritet.

Funderar på att skapa en annan, ny och bättre community. Mötesplatsen för oss med våldsam flatulens.
Den kan ju heta Fis-book, eller nåt.
image41

PALME TILLBAKA I POLITIKEN!

Nu är Palme tillbaka i politiken. Denna gång som centerpartist, minsann...

Det handlar om den blott 14-årige Östermalmspojken Simon Palme som är ordförande för CUF Östermalm.

Centern har ju sedan förra sommaren blivit ett stort parti inom Stockholms liberala medie- och nöjesvärld. Riksdagsmannen och förre ordföranden för CUF; Fredrick Federley, är förstås mannen bakom denna storstadsoffensiv som populärt kallas Stureplanscentern av partiets belackare.

Säga vad man vill men sant är åtminstone att partiet i många frågor numera är mer liberala än självaste Folkpartiet.
Detta var något som var ganska svårt att tro 1980.
image39

TELEVISIONENS SEXIGASTE UTRIKESKORRAR

Nu håller listan på 2007 års sexigaste utrikeskorrespondenter i tv på att skapas. Många är de kandidater som slåss om titeln "Sexigast korre 07" och här är några av de namn omkring vilka det spekuleras.

På den kvinnliga sidan låg för sådär en tio år sedan Sydafrikakorrespondenten Marika Griehselimage33 bra till.

I samband med USA:s krig mot Irak 2003 kom dock den norska frilansjournalisten Åsne Seierstad in som en dark horse. Många var de som tjusades av hennes mod och energiimage34.

Numera är det väl dock ganska självklart att den mångårige Rom-korren Kristina Kappelin är den som kammar hem titeln, mycket tack vare sin oefterhärmliga "skånska" dialekt. image35
Fast även Christina Johannesson i Bryssel ligger bra till.image38

På herrsidan verkar det nästan omöjligt att peta ner TV4:s världsreporter Rolf Porseryd från tronen. image36
Dock utmanas han duktigt av SVT:s nye Kinakorrespondent, Fredrik Önnevall.image37

Bubblar på listan gör Stefan Åsberg i Washington. Lars Moberg är det ingen som vill se.

Foto: svt.se med flera

FJODOR FARIN, UPPTÄCKSRESANDE

Jag har ett oerhört kreativt arbete, trots allt. I ämnet Medieproduktion A får eleverna prova på de olika inriktningarna Text, Foto, Grafisk kommunikation, Rörlig bild och Expo.

Jag håller förstås i Text-kursen och en av mina pigga påhitt är att lära eleverna att skriva personporträtt.
För att spexa till det lite "klär jag ut mig" till en psykotisk gentleman kallad Fjodor Farin. Han är troligen världens siste upptäcksresande. Han kommer från Skåne, bor på ett chateau utanför Paris tillsammans med sin hustru Henrika som är keramiker och gör en något ekivok typ av konst i lera. Han samlar på telefonkataloger, komplett samling från 1934 och framåt, han blev ansiktsförlamad i Sumatra 1983 och gav några år tidigare ut en bok; "Att mötas är att skiljas".

Vidare blev Fjodor attackerad av en sällsamma primater i Kenya för några år sedan. De besköt honom med hagelgevär varpå Fjodor besvarade elden. Han kallar dem för noplissar eftersom de hela tiden skrek "No please, No please, No please" (tack för den, Lindeman)

Fjodor har varit nästan överallt, utom i USA. Han flyger helst luftballong men bara om den är
gul med rosa prickar på. Däremot flyger han aldrig över vatten, han försöker undvika detta i möjligaste mån.
Hans terapeut har förklarat att det kan ha att göra med att han såg sin lillasyster drunkna när han var liten.

Men Fjodor jobbar på med sin terapi och målet nu är att bli så pass återställd att han kan åka Finlandsbåt innan 2010.
Just det. En sak till. Så här ser Fjodor Farin ut:
image32
Klädgalgen i örat är en sudanesisk manlighetssymbol som skall symbolisera det enda som hänger på mannen.

***
Om jag får in spännande personporträtt på detta?
Sover Dolly Parton på rygg?
Vill Peter Jihde synas i tv?

BYNS ENDA BLONDIN I RIMBLOGGEN

Skriven av Niklas Strömstedt, framförd av Sven-Ingvars.
image31
Om hur livet som lantbrevbärare kan te sig när man minst av allt vill dela ut Hedins tipsvinst, fakturan till de som blir blåsta eller paket till lilla Jenny.
Det man vill - innerst inne - är att förklara sin djupa kärlek till...byns enda blondin.
Hela analysen av text och innehåll hittas just nu på Rimbloggen. Välkommen in!

FÖDD EFTER 1965? DÅ HAR DU SÄKERT HAFT DEN

Jag snackar självklart om hockeyfrillan (i mina hemtrakter känd som Lönsbodafrisyr).
image30
Själv var jag fjorton år gammal och stod på ett konfirmationsfoto (varför vet jag ej men jag minns att cykeln jag fick var neonblå...) iförd vit särk, ett skamset leende och HOCKEYFRILLA!! (det är inte jag på bilden, självklart...)

Hittade denna sköna sajt som visar alla typer av hockeyfrillor; den tjeckiska, finska, asiastiska, the all-american och seriemördarfrillan mm mm.

CORNELIS

Fick i kväll en uppenbarelse om Cornelis Vreeswijk. Jag kände för att bläddra litet i min Cornelisbok, skriven av mångårige vännen Rolf Fredholm (Medborgare! En vänbok om Cornelis, Lindelöws bokförlag 1996)
image29
Det visar sig, märker jag nu, att trubaduren dog just igår, den 12 november, fast för exakt 20 år sedan; 1987.
Alltså nästan på dagen och exakt tjugo år senare får jag grav Cornelis-abstinens. Då skall man också minnas att Vreeswijk skulle firat 70 år i år om han fått leva, född 1937 som han var.

Många siffror, mycket jidder...det jag vill säga är att Cornelis är en av den handfull svenska kulturpersonligheter födda under 1900-talet som vi verkligen fattas, för att travestera Astrid Lindgren.

Han var en makalös människa, poet, diktare och sångare. I boken som nämns ovan förekommer många dråpliga scener ur Vreeswijks turbulenta liv; skattesmällar, misslyckade konserter, fylla och förvirring.
En läsvärd och finstämd Cornelis-bok som varmt rekommenderas.

VOVVEN OCH PRICKEN

image27
De två gosedjur som Elsa värderar allra högst heter Vovven och Pricken. Båda har den märkliga egenskapen att de fyller år...varje dag.
Nu idag exempelvis fyllde vovven 58 och 10...år...
image28
På väg till dagis i morse avslöjade Elsa också att de jobbar på samma jobb.
Jag:
-Vad jobbar de då med?
Elsa:
-De sitter och ritar...och så skriver de en del...
Jag:
-Jaha...så de jobbar på en reklambyrå?
Elsa:
-Ja...och så har de ganska ofta picnic...

Exakt. Det låter ju som ett ganska rimligt antagande, det här med reklambyrå...vi kör på det...

Fotnot: Vovven och pricken vill inte vara med på bild

SÅ VAR VI DÄR IGEN...

Vid tretiden i eftermiddags. Stora, vita snöflingor singlar mot marken.
image26

Numret till landstinget är 0455-73 10 00 eller så kan man ringa 112 och be dem koppla en vidare till psykakuten.
Ring nu!

VÄLKOMMEN TILL NYA NONSENSAKUTEN

Efter 8 månader har NONSENSAKUTEN flyttat. Sent igår kväll gick flytten.
image24
Med samma layout som Rimbloggen, min sidoblogg, tar jag nu nya tag här på http://nonsensakuten.blogg.se
Du får gärna kommentera och säga vad du tycker. Glöm heller inte att länka om till denna adress är du snäll.
NU KÖR VI!!
image25

SNART SLIPPER VI HONOM

Den 21 november släpper J.K Rowling den sista...absolut sista boken om Harry Potter i svensk översättning.
image23
Sedan är det förhoppningsvis slut på tramset. Och Rowling skrattar hela vägen till banken.

PS! I somras när originalupplagan av boken kom ut hade BLT en temavecka om den lille trolltönten. Kanske de fyller tidningen fram till jul med analyser den här gången...gäääsp...DS!

UT UR GARDEROBEN

Idol-Mattias är exakt så färglös, präktig och tråkig som Peter Jöback var när han slog igenom.
image21

Bildskön, välkammad och med antiseptisk röst. Men något saknas, något som gör det äkta.

Kanske Mattias behöver komma ut ur någon garderob, han också. Oklart vilken.

Foto: Daniel Ohlsson, TV4

FLAXA MILDVÄDER

Nja...det milda vädret har verkligen flaxat iväg. Måste bero på att den glasblåsare vi bor granne med inte har några barn.

Jag. Hatar. Kylan.

Efter att jag köpt kläder till barnen inne på Polarn O Pyret (Är det Reinfeldt och hon, Schenström, förresten??) lyckades expediten prångla på mig ett par långkalsonger. I marrimekko-mönster.

Hon hävdade att många män kan klä sig i detta. Och jag gick på den lätta.

Sara, när jag kommer hem med dessa långkalsonger:
-Är du dum i huvudet. Du skämtar, va? POP säljer ju bara barnkläder och kläder till gravida kvinnor, typ...du tar inte på dig dessa röda och vita kalsonger med orangefärgade muddar! Du hör vad jag säger!

-Eh..hon sa att även män kan ha detta för att sticka ut, liksom

-Ja. Vad fan skall hon säga? Hon står ju där för att sälja, fattar du väl?? Sedan tackade Sara för kalsongerna. Kanske har hon dem på sig imorgon.

FILM MAN SAKNAR

En helt vanlig lördag kan man i Sveriges ca. 18 tv-kanaler hitta mängder av gamla filmer som tycks rulla om och om igen.

Terminator, När Harry mötte Sally, Twins, Titta, han snackar!, Ensam hemma, Måndag hela veckan, Con Air, Airforce One, FaceOff, F/X Dödlig effekt, Wallander, Beck osv osv osv i all oändlighet.

Jag slogs häromdagen av att det är en del filmer som inte visats på tv på jättelänge. Den roliga Clockwise (URsäkta, vad är klockan?) med John Cleese var det evigheter sedan jag såg.
image22

Fler filmer att sakna: Alla presidentens män, Hannah och hennes systrar, Sophies val, Red Rock West med flera, med flera... Fast det är klart, Scherman kanske snart startar en ny nischkanal; TV4 Glömt

HYPNOS...SNÄLLA VAKNA!

Många svenskar är laktosintoleranta.

Själv är jag - när jag tittat på TV4 Plus mer än 20 minuter - hypnosintolerant...

Alla dessa medium, andar, väsen, spöken, tomtar, troll, häxor, vättar, AIK:are som fyller kanalen från morgon till kväll. LÄGG NER!!

DANSKA LIBERALER

Hoppas, hoppas, hoppas att det går bra för den liberale utmanaren Nasher Kader med sitt nya parti Ny Alliance och att de får stort inflytande över politiken i tisdagens danska parlamentsval.
image20
Statsministern Anders Fogh Rasmussen i socialliberala Venstre (nja...stryk det där med social) bygger ju sin regering på stöd från både De Konservativa och hemska, avskyvärda Dansk Folkeparti anförda av knäppgöken Pia Kjaersgaard. Denna kvinna och detta parti har enligt många danskar svärtat ner landets anseende i världen.

Många av oss vet att de flesta danskar inte är så inbundna, blinda och intoleranta som de som röstar på Dansk Folkeparti. Vi förknippar istället Danmark med öppenhet, frihet, oliktänkande, alternativa livsstilar och gemytlighet. Allt det som kan kallas liberalt. Allt det som Kjaersgaard bekämpar.

Att en muslim med sant demokratiskt och liberalt intresse har chans att påverka regeringen är mycket positivt. Problemet är väl bara att Fogh Rasmussen måste ta med DF för att uppnå majoritet. Och hur gör man som regeringsbärande parti när två av ens stödpartier tycker och tänker så diametralt olika? Ja. Det är en berättigad fråga. Sant är åtminstone att den danska rikspolitiken just nu är väldigt spännande.

I'M GOING BACK TO INDIANA

Det var länge sedan man hörde nånting från Steven Spielberg och Harrison Ford angående nya Indiana Jones-filmen.
image19
I strid med all logik och mot bättre vetande vill dessa herrar att Mr. Jones återigen dyker upp på vita duken med sedvanlig cowboyhatt, läderbyxor och ridpiska. Kanske även rullator om inte det där jäkla manuset blir färdigt i tid.

I början av 00-talet ryktades det att nya filmen skulle komma 2009, då fyller Harrison Ford 67 år by the way...men nu verkar det som om det dröjer eftersom Spielberg inte varit nöjd med det utkast till manus som tagits fram.

För Harrison Fords skull hoppas man ju att de skyndar på, om inte får man fundera på några alternativa filmtitlar att jobba med.
Kanske blir det någon av dessa:
-Indiana Jones och barnbarnen
-Indiana Jones testar Regaine
-Indiana Jones i de fördömda pensionärernas tempel - Bingolokalen
-Indiana Jones och den sista korsryggsoperationen
eller Indiana Jones och potenspumpen

VAD SKULLE VI GÖRA UTAN EKOT?

Mycket av det som finns runt omkring oss tar vi för givet. Det är inget
märkvärdigt. Det är så det är; det är så det alltid har varit och så bara är
det, skulle man kunna säga.

Därför känner jag mig nu tvingad att uppmärksamma och hylla en verksamhet som
präglar miljoner svenskars vardag utan att göra så mycket väsen av sig. Man kan
säga att det är en tjänst som dygnet runt finns till för oss och verkar i det
tysta men det skulle vara helt fel att uttrycka sig så - det låter nämligen en
hel del.

Jag talar om Sveriges bästa nyhetsredaktion; Ekot på Sveriges Radio.

Sedan slutet av 30-talet har denna redaktion satt agendan för hur en bra och
seriös nyhetsförmedling låter i svensk radio.
Man har utvecklats och bara blivit bättre och bättre.

Man har de snabbaste nyheterna, de bästa nyhetsuppläsarna, de bästa
reportrarna och de bästa utrikeskorrespondenterna (Cecilia Uddén och Kjell-
Albin Abrahamson med flera).
Dessutom lyckas Ekot förmedla både allvar och lättare kuriosa utfört med samma
skickliga hantverk.

Sänder gör man numera nästan dygnet runt i olika kanaler, ofta kör man två
Ekosändningar samtidigt, en i P1 och en i P4.
Det senaste som hänt inom nyhetsförmedlingen inom SR är att P3 lyft bort
nästan alla Ekosändningar till förmån för de egenproducerade
P3-nyheterna. Dessa P3-nyheter skall ha ett ungdomligare tilltal, är det
tänkt. Må så vara men idén med en nyhetsredaktion för hela SR är annars genial.


Man kan lätt samordna sig i händelse av kris, så skedde som bekant den 11
september 2001 när P1 och Ekot tog över P3:s och P4:s frekvenser omedelbart och
presterade en makalös nyhetsförmedling som lyckades bringa ordning mitt i
kaoset.
Återigen ? Ekot är helt enkelt landets bästa nyhetsredaktion.

GAMMAL MTV-RÄV STILL GOING STRONG

En av många kunniga programledare på MTV när kanalen fortfarande var sevärd (1989-1993 nånstans) är gamle fjollan Steve Blame.
 image18
En genuint muskintresserad och kunnig journalist (!) som man kan sakna lite i dagens Idol- och Americas Got Talent-brus.

Det var faktiskt ganska många på MTV på den tiden som hade nånting att förmedla. Kristiane Bakker, Paul King och Ray Cookes med flera. Vad gör de alla idag? Inte vet jag.

Men nyhetsmannen Blame har jag åtminstone lokaliserat.

Numera ägnar han sig tydligen åt tysk tv. Så kan det gå.
Han har en flashig hemsida också.

EN FRANSK, EN ELSA OCH EN VILLE

image17

EN FRANSK, EN ELSA OCH EN VILLE

På den stora gymnasiemässan idag i Östersjöhallen tog den glade fransosen Pascal fram sitt leksinne. Elsa och Ville hälsade på i en fikapaus varpå Pascal började bolla, dela ut ballonger och showa med de små liven. Dessvärre är bilden lite sned men väldigt livfull.


LÖNEFLOPP FÖR PRÄKTIGA JÄMO

image15
JämO är Jämställdhetsombudsmannen. Ett fint ämbete grundat av liberaler på 70-talet och en idé som jag helt står bakom. Jämställdhet är viktigt. Det borde vara så jäkla enkelt egentligen.


De flesta är ju överens om att alla människor har samma värde. Därför borde en man och en kvinna som utför EXAKT samma arbete tjäna EXAKT lika mycket pengar. Säga vad man vill om min gamla arbetsplats Radio Match men det fanns ingen könsdiskriminering där. Alla, män som kvinnor, hade exakt lika uselt betalt men detta är en utvikning...tillbaka till det här med JämO.


I år avgick kändisadvokaten Claes Borgström som Jämo efter sju år eller något i den stilen. Han efterträddes av en kvinna; Ann-Marie Bergström.


Det roliga är nu att det visar sig att denna Ann-Marie kommer att tjäna betydligt sämre som JämO. TV4 avslöjar idag att Claes tjänade 74.900 pix i månaden när han satt som JämO. Ann-Marie kommer att tjäna 62.000 kronor.

Claes Borgström rasar förstås. Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite kul, i detta präktiga land är det befriande med människor som inte lever som de lär.


Fotnot:
Claes Borgström själv har ingen påverkan gällande lönesättningen. Hade han fått bestämma skulle säkert Ann-Marie tjäna 88.000 kr/månad bara för att statuera ett exempel att här tänker vi fanimej på kvinnolönerna.


MÅRTEN KALKON

Till helgen åker vi till mina föräldrar i Skåne. Det är ju Mårten gås på lördag. Inte för att detta är någon stor tradition i familjen, inte alls. Helgen passade helt enkelt och det var ett tag sedan vi sågs.

Dessutom blir det heller inte någon gås till vinet...(märk ordningen)...utan en kalkon. Vad detta beror på vet inte jag. Måhända är det svårt/dyrt/etruskiskt att hitta en plockad gås i dagens läge.

Gott vet jag i alla fall att det blir. Och en skön omväxling i vardagslunken, hoppas vi på.

KIKKI SITTER I POOLEN

Förmodligen mumsande på en papaya coconut. Vad nu det är för nåt. Läs analysen i Rimbloggen
image14
Foto: Barometern.se


BJÖRN RANELID KÄKAR FRUKOST:

Varje gång vi äter smälter vi sakta in i dvala. En dvala förljugen av håglösheten vi alla känner. Frukosten är dagens viktigaste mål, en bränning i evigheten, ett avtryck i kosmos, vi tuggar, sväljer och hoppas. Vi hoppas överleva dagen på samma sätt som Barrabas där han blodig hänger på korset hoppas nå frälsning. Bortom tiden, bortom rymden, bortom synd och köttsligt begär.


Du anmoder, härförare av kärlekens förblindade raseri, frambringande, klargörande...kan du, som omslutit verkligheten...kan du, som levandegör så många av de tusentals förtappade själar som inte haft kraften att orka leva i oriktigheten...Kan du, som behärskar salighetens förvirrade elegans och utsänder talrika förnekaden till dem som vägrar tro på möjligheten att överleva dagens viktigaste mål...


Kan du...kan du skicka mig smöret?


MISSUPPFATTNING

image13

Jag (till Elsa och Ville) - Vad gör ni, barn?

Elsa (irriterat) - Nej! Vi gör inga barn!!

Kommentarer överflödiga...


PITTORESK SERVICE

Vi bor i en charmig stadsdel. Ibland är det nästan som att det känns lite tecknat. Grannarna hälsar snällt på varandra, katterna ligger på blåmålade bänkar och spinner, trafiken rullar ganska lugnt och från ett öppet fönster hör man hur någon avskalat spelar en sorgsen jazzmelodi på klarinett. Vi bor i kulturkvarteren, helt enkelt.


Om kvällarna ligger doften av brasved tung över de mysiga husen där man genom immiga rutor kan skönja det stilla suddet från en ensam tv-apparat...


Det är tyst och stilla. Det känns nästan lite danskt. Gemytligt, på nåt sätt.


Tänkte delge bloggens läsare en episod från veckan. På väg mot dagis för att hämta barnen häromdagen ser jag brevbäraren i färd med att dela ut sin post. På gatan där han befinner sig bor det en gammal dam, ett riktigt gammalt russin som alltid (dag som natt) sitter i sitt fönster på andra våningen och lyssnar på radio. Eller virkar eller...ja...vad man nu kan tänkas hitta på. Hon brukar kika fram bakom ett par dassiga, oerhört tunna gardiner.


När damen ser posttjänstemannen komma begynner hon att hiva ner en gammal skrynklig ICA-kasse fäst i ett snöre genom sitt öppna fönster. Samtidigt ropar hon till sig postis.

Han tar - detta är tydligen en väl inövad ritual a la Söderkåkar - fram veckans prenumerationsexemplar av Allers och lägger ner tidningen i ICA-påsen. Sedan säger han "varsågod" och tanten kan snabbt dra upp plastpåsen innehållande veckans matnyttiga läsning.


Jag passerar dem, ler lite åt den ömma scenen och traskar vidare i en känsla av att befinna mig i någon slumrande, dansk kuststad...


STARKT CITAT

På vårt kylskåp hänger ett citat av en av mina favoritskådisar; Johnny Depp.

image12
Man har bett honom beskriva sin då drygt ettårige son. Och Depp säger:

"Som att bli sambo med en mycket liten alkis!"

Och det stämmer ju så exakt. Den vingliga gången, osäkerheten som snabbt förbyts till absolut självsäkerhet för att sedan sluta i plötslig självömkan och gråtmildhet. Det sluddriga talet och det effektfulla tjoandet. Som en mycket liten alkis, helt enkelt.


EFTERKRIGSTIDENS STATSMINISTRAR FOR DUMMIES

Här lär du dig vem som är vem av efterkrigstidens svenska statsministrar. Detta är allt du behöver veta om nån frågar:

FREDRIK REINFELDT 2006-

Flintskallig, basketspelare, har en snygg fru


GÖRAN PERSSON 1996-2006

Matglad, kommunalpolitiker från Vingåker, godsägare


INGVAR CARLSSON 1986-1991, 1994-1996

Ser ut som en fot i ansiktet, fick ta över efter Palme, hejar på Elfsborg


CARL BILDT 1991-1994

Har svårt att skilja en mink från en ubåt, säger "förvisso" i varje mening, bloggar


OLOF PALME 1969-1976, 1982-1986

Östermalmspojke, vände kappan efter vinden, pussade Castro, blev skjuten i ryggen


TORBJÖRN FÄLLDIN 1976-1978, 1979-1982

Bonde, piprökare med fula glasögon, polisonger, har svårt för det här med kärnkraft


OLA ULLSTEN 1978-1979

Kvinnokarl med glasögon som flaskbottnar, ambassadör, en parentes i historien


TAGE ERLANDER 1946-1969

Satt på tok för länge på sin post...lång värmlänning som drog tråkiga skämt i tv


BUS ELLER GODIS?

I slutet av oktober 1997 befann jag mig i London. Det var en klassresa med RadioMedia-klassen och bland allt minnesvärt från den resan (en del saker är ännu ej klara att publiceras för en bredare allmänhet) ploppar just nu följande lilla passus upp:

Min galne, depraverade och smått försupne kollega från Stockholm (Herr C) var förstås med. En man som förbannar sin egen olyckliga existens med orden "fan, personer i blåställ borde inte få skaffa barn!"

För att fördriva en av de blåsiga dagarna och samtidigt skapa lite kultur tar vi fram en videokamera (ganska tung sak 1997) och filmar Herr C när han iförd svart Bobbyhjälm av plast läspar och pratar med CP-röst; en karaktär kallad Klas. Det blir nån typ av guidad tour genom stan. Framför alla kända landmärken; Buckingham Palace, Big Ben, Towern och Trafalgar Square ser man Herr C stå och peka i sin Bobbyhjälm, långa hårdrockshår, skinnjacka och ropa med CP-röst. "BIG BEN!!!"


Vi är säkert ute i fyra timmar på detta sätt. Det hela slutar med att Herr C tar sig tillbaka till hotellet (dyngrak) där vi gömt oss bakom en pelare för att föreviga ögonblicket. Herr C är gammal brottare, gammal hårdrockare och allmänt förknippad med machoideal. Receptionisten är tanig, blek, trött, väldigt brittisk och lite fjollig.

Fram till honom stapplar nu Herr C i blå jeans, skinnjacka, rufsigt hår, skägg fortfarande skummande av öl, vidrig andedräkt, lite vinglig gång och maniska blå ögon. På huvudet en Bobbyhjälm av plast. Förvridet och spasmatiskt ansiktsuttryck och en nasal, lite hes röst, på svenska. Ropande 7 cm från hotellreceptionistens ansikte:

TRICK OR TREAT, DIN LILLE SKIT!

- - -

Apropå det här med detta förhatliga Halloween. Läste på Ugglas blogg att han medvetet köpt hem äckligt godis som bara pensionärer gillar för att de antastande ungarna skall välja bort hans hus och varna andra som är ute i samma ärende. En bra idé. Vi har dock sluppit påhälsning i år. Annat blir det väl till påsk.

Avslutningsvis en sak som min sambos syster berättade i veckan. Det var en sak som tilldrog sig då systerns dotter och dotterns kusin var påskkärringar en gång i tiden.


Det hela hade gått väldigt bra. Kusinerna återvände med hela den stora korgen fylld av godis som familjen avnjöt kollektivt. Dock förvånades de något när de nådde korgens botten. Något slemmigt, gulvitt och poröst låg där nere. "Nejmen..vad är det här för godis, barn?" frågade min svägerska (wow...coolt ord...har aldrig kallat henne det förut)

Det visade sig att en av de personer som kusinerna tiggt godis av var en riktig snålkärring med väldigt få kokosbollar kvar i paketet. Det som denna tantaluring givit bort som present åt påskkärringarna var...två kokta ägg utan skal....

Snacka om påskgodis!


COOL SOM BONO

I veckan när jag stod i trapphuset i färd med att kasta en halvgammal soppåse hör jag grannen komma nertraskande. Jag inser att jag ser lite märklig ut där jag står vinterklädd. Jag har på mig en svart rock uppdragen och tillknäppt. Svart luva som täcker hela huvudet och en bra bit ner och till detta ett par mörkbruna solglasögon modell större. Till grannen ler jag lite tafatt och säger urskuldande: -Ja..jag ser väl ut som en bankrånare med mössan och glasögonen.

Grannen säger inte mycket utan vi traskar neråt i trappan.
Han före, jag efter.
Precis innan vi går ut genom porten säger han (fortfarande ser jag bara hans ryggtavla)
- Du ser ut lite som han, Bono!

image11
-Åh...tack, säger jag.

-Vad fan menar du? Vill du se ut som en gammal gubbe?? säger grannen och traskar vidare mot sin bil.


SKÖN PEKBOK MED ELVISMOTIV

Det vimlar av tråkiga pekböcker...ja, Ville älskar ju dem alla, bara de har två pärmar och går att bita i men i alla fall..de flesta pekböcker som säljs är upplagda enligt denna modell: Vi ser färgbilder på blomman, äpplet, bilen, hunden, katten, pippifågeln och kanske något så vågat som en pyjamas eller en potta.

Idag på biblioteket hittade jag ett skönt alternativ.
image10 
Pek-Elvis av Lars Steiner. I denna skönt tecknade bok får de små barnen lära sig att peka på brylcremen, kammen, mackan med jordnötssmör, cadillacen, gitarren, Graceland och mycket, mycket annat Elvisrelaterat.

Det enda man frågar sig är väl varför denna produkt finns att skaffa först nu?


NYA NONSENSAKUTEN UNDER UPPBYGGNAD

Nu har jag fått nog av Blogdog.se.
Jag började blogga i mars 2007 på http://mattiascf.blogdog.se/ och kallade sedan bloggen för Nonsensakuten.
Till en början var det mest för att skriva av mig och publicera texter som jag tidigare använt i undervisningen. Efter ett tag styrde jag in bloggen mot allmänn mediekritik och politiska kommentarer. Därefter blev bloggen mer personlig och jag började lägga in bilder på mig och min familj.
När jag efter sommaren började hitta gamla kollegor och vänner på nätet som också hade bloggar insåg jag att Blogdogs administration är urusel.

På Blogdog kan man inte komma tillbaka till huvudsidan när man klickar på loggan, man kan inte integrera bilderna i texten, man kan inte sätta etiketter på sina inlägg, faktum är att inläggen bara puttas neråt för att försvinna in i ett töcken. Man kan inte sortera eller söka på inläggen och man kan inte lägga länkar till sina vänner och kollegors bloggar på ett samlat ställe. Kort sagt; Blogdog är ett helvetes uselt bloggsystem.

Därför håller jag nu på att sakta bygga upp nya Nonsensakuten här på blogg.se.
Räknar med att kunna lansera nya bloggen om några veckor.  


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0