SKÅJTER

Världens största scoutläger äger just nu rum på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.
Närmare 39 000 scouter från hela världen möts för att knyta knopar, pyssla med eld, sjunga cumbaya till ljudet av en sprucken gitarr, hångla lite och sedan somna in i små färgglada sovsäckar.
Det kommer verkligen att bli en smältdegel av vitt skilda kulturer och livsstilar. Från danska Billund kommer en grupp scouter vars motto är ALLTID LEGO, en annan dansk grupp från Odense har mottot ALLTID HARIBO medan en deckarintresserad scoutgrupp från London samlas under devisen ALLTID CLUEDO och en självcentrerad scout som vägrar tillhöra någon särskild patrull går omkring med ett plakat där det står ALLTID EGO.
Ett gäng scouter från AA ropar ALLTID FYLLO medan ett par fotbollstokiga scouter från Buenos Aires hojtar ALLTID DIEGO!
Från Gotland kommer ett glatt gäng som har ALLTID KENO som paroll. Några svettiga greker enas kring utropet ALLTID DEO! Det finns även lättklädda nattklubbsscouter med ALLTID LIDO intatuerat på höften.
Så rullar det på, ty vi skall veta att scoutrörelsen är öppen för alla; inte bara vita, kristna män i kortbyxor. Den tiden är förbi. Scoutrörelsen är alltid redo för nya intryck, så länge dessa intryck inkluderar god uppfostran, ett brinnande intresse för skogen, prydliga skjortor, roliga hattar och lustiga scarves.

LIKA SOM BÄR

Vår vän, bonden i Kuggeboda.
Den i Ystad så ökände och numera riksbekante Gryningspyromanen.

KONVERSATIONSKORT

Elsa och Ville har en samling kort vid namn Nyfiken på - frågor för barn mellan 5 och 12 år.
Varje kort innehåller en bild och en fråga av typen "Varför blir man kär?" och meningen är att barn skall fundera över livets stora frågor, ungefär som de konversationskort om filosofer som delas ut i Monty Pythons Meningen med livet.
Jag såg dem inne i Elsas rum ikväll och sa sedan till henne:
-Det här är ju jättebra. Imorron bitti när ni vaknar kan ni istället för att väcka mamma och pappa med att skrika, ta fram den här kortleken och fråga ut varandra. Se här...Vad hjälper du helst till med i köket? står det...
Elsa svarar frankt:
-Jo, jag vet men efter ett tag kommer Ville bara att säga nåt i stil med "plocka bajskorv" och sedan kasta korten i ansiktet på mig...

HUNDTURISMEN PÅ FRAMMARSCH

Häromdagen när Sara var inne i en svacka beroende på det ostadiga sommarvädret, betraktade jag två flanörer med hund utanför köksfönstret.
Det var en man och en kvinna i övre medelåldern; bägge klädda i ljusa kläder och keps, bägge transporterande varsin golden retriever i koppel. De tittade hela tiden upp i luften, glodde på takåsarna och pekade hit och dit.
-Titta,sa jag. Det där måste vara två hundturister!
-Hundturister? sa Sara.
-Ja, det är kanske något för kommunen att satsa på. "Kom till Karlskrona, den ultimata hundstaden, mängder av klippor och vatten överallt, perfekt för ett hundbad..."
-De kan väl informera om att vi har hundväder hela sommaren, sa Sara spydigt.
Jag bara forsatte dock:
-Det kan bli hur bra som helst. Turistchefen kan köpa såna där bilar...hundkojor med reklamtexten Karlskrona - Hundstaden nära havet...och så kan de skapa en speciell hundbajs-app där vägen till närmaste hundlatrin hela tiden blinkar på ett överskådligt sätt. Jo, banne mig...jag tror att hundturismen vore något att satsa på.

LYXIGT PÅ MAX

Jag och Ville tar en liten sittning på Max Hamburgare. Ville propsar på sin absoluta favoritplats; bordet närmast kassan där femtioelva svettiga människor trängs i en evighetslång kö framför ens näsa och där utsikten utgörs av ett av Kungsmarkshusen.
Innan vi får in "maten" landar min blick på en av företagets reklamskyltar. Max skryter om att de nu saluför "vår lyxigaste espresso någonsin".
Varför gör de så här? Är de helt dumma i huvudet på Max? Nu har de ju bränt det, nu kan de aldrig mer göra en lyxig espresso för just nu säljer de ju den lyxigaste espresson någonsin.
Tänk om några år, säg 2018, då en ny, vattenkammad kaffestrateg sitter på ett möte och säger: -Hörni, låt oss servera den lyxigaste espresson någonsin! Då kommer ju nån gammal Max-trotjänare sitta där och säga:
-För sent. Vi gav folket den lyxigaste espresson någonsin redan 2011. Been there, done that...

HANDARBETE

Familjen som vi lånade huset av i Kuggeboda är som synes väldigt inne på det här med broderi.

LIVET PÅ LANDET

Tillbaka i civilisationenen igen efter några dagar ute i Kuggeboda; denna lantliga idyll.
Känslan som infann sig i år var exakt densamma som förra sommaren. När man befinner sig ute i Kuggeboda, långt, långt borta från allt vad asfalt, avgaser, ICA-affärer runt hörnet och rulltrappor heter, är det som att befinna sig i ett helt annat land; man glömmer att man fortfarande är kvar i Sverige. Att man kan köpa samma tidningar (fast det tar femton minuter med bil för att nå närmaste handlare, om man inte prenumererar) och lyssna på samma slags radiokanaler.
Livet där går nämligen sin gilla gång.
Fåglar kvittrar, traktorer puttrar på, alla människor hälsar högt och ljudligt på varandra, myggor dödas per automatik av en ljusblå insektsdödare vars fräsande ljud är nästan det enda som hörs, då mörkret sakta sänker sig och det verkligen blir totalt mörkt. Inte en gatlykta i sikte.
Mörkt och tyst.
Möjligen bryts tystnaden stundtals av en hoande uggla.
Mobiltäckningen är nästan obefintlig.
-Vänta, jag skall bara gå ut i köket. Nu...nä, vänta...jag ställer mig här vid fönstret...så...nu flyttade jag mig två meter vänsterut...nu..nu...hallå? I samma stund som bilen lämnar Kuggebodavägen och man befinner sig uppe på E22:an (dvs man ser folk utan keps och bilar som kör lagligt) plingar det till i mobilen, det är alla missade samtal som inte kunnat komma fram...
Min bloggtystnad förklaras självklart av denna agrara utflykt med allt vad det inneburit av solsken, regn (mest regn), bad, grill och gräsklippning (kände mig som en Terminator med kulmage) och härliga vyer. Sista kvällen körde vår vän farmaren en minibuss fullastad med barn och vuxna ut på en Kuggebodasightseeing. Bland annat fick vi se en gård kallad Fallosgården, förklaringen är dock alltför omfattande och intern för att återges i detta forum.
Se där, det blev en del bloggat från Kuggeboda ändå; trots Tage Danielssons allmänt vedertagna sanning; att det inte finns så mycket "att dikta ihop i en grop"...

SOMMARTORKA

Klockan är tre, nyheter från Ekot.
En klar majoritet av svenskarna väljer just nu att fira sin semester. Det här visar en rundringning som Ekot har gjort. Efter att ha frågat över 1200 svenskar visar det sig att så många som 76 procent svarar att de firar semester just denna vecka. En del svarade eftertryckligt med att slänga på luren i örat. 16 procent säger att de funderat på semester inom den kommande treveckorsperioden.

De som är över 85 år löper dubbelt så stor risk att dö av hög ålder, jämfört med de som bara är 44 år. Det här visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.
Bland de faktorer som anses vara allra allvarligast i sammanhanget är antalet genomlevda år sedan födseln.

Många upplever just nu problem med fästingar och problemen tycks öka. Hittills i år har familjen Jonsson som semestrar på Böda Camping på Öland plockat fyra fästingar från familjens ryggar eller andra kroppsdelar, vilket är tre mer än förra sommaren. Det här rapporterar Sveriges Radio Kalmar.

Utrikes. Venezuelas president Hugo Chavez uppges vara på bättringsvägen efter en tids sjukdom. Igår bjöd han oväntat församlade reportrar i huvudstaden Caracas på en quickstep.

Ekots nyheter, jag heter Bengt Balja.

LANDSTINGET BLEKINGE INFORMERAR

Det är ett skit det här med människor. Trots tre OBS och hela nitton utropstecken kan man aldrig vara säker på att besökare av Blekingesjukhusets cafeteria till fullo fattar budskapet.
Samtidigt på Dragsö Camping är det inte bara förbjudet utan TOTALT förbjudet att mata fåglarna.

APKUNGEN

-Pappa! Om du fick välja mellan att vara kung över alla elefanter eller kung över alla apor, vad skulle du välja? frågar Elsa.
-Aporna, så klart, svarar jag.
-Men elefanterna är ju mycket starkare.
-Jo men vet du...aporna tycker jag återspeglar min inre energi på ett mer rättvisande sätt, hör jag mig själv säga och känner mig plötsligt som Agnetha Sjödin...


DET ÄR NÅT FIST MED ATT KOMMENTERA BLOGGAR


OM COHEN SKRIVIT SVENSKA SOMMARHITS

De straffar mig med fem veckors semester
men om jobbet ringer ropar man -FÖRSVINN!!!
sen går man sakta lättklädd ut i solen
först tar man Manhattan....sen tar man en gin...

SYSTEMATISKT

Vad i helvete har de för sig inne i banken efter tre? sjöng som bekant Hasseåtage på sin tid.
Vad i helvete har de för sig på Systemet före tio, undar istället jag.
Visst är det fantastiskt att ett systembolag kan ha nästan hur många flaskor som helst både på lager och ute i butiken men man ser aldrig hur det går till när flaskorna kommer dit.
Uppstår de ur blanka intet? Materialiseras de ljudlöst och kosmiskt av sig själva varje morgon?
Förökar de sig nattetid inne på lagret?

Jag har grunnat på detta en längre tid och min enda vettiga förklaring är denna.
Varje natt runt klockan tre rullar det fram ett antal långtradare märkta med det diskreta ordet SPRIT i finstilt till Systembolagets varuintag (var nu detta finns någonstans).

Ut hoppar ett gäng navy seals-tränade män i svarta jackor och mörka kepsar, inte helt olika de där nissarna som så hemlighetsfullt springer omkring med bokstäverna FBI på ryggen i amerikanska långfilmer.
De arbetar raskt och metodiskt. I enda handen en walkie-talkie, i den andra en Kalashnikov. De jobbar i team om två och två, de delar tillsammans en kod men den ene känner bara till sin egen del av koden som består av en unik sifferkombination. Var och en har små kapslar med självmordspiller på sig som enbart får användas om de skulle råka bli gripna av IOGT-NTO och utsatta för förhör.

Likt Oumpa-loumpierna i Kalle och chokladfabriken springer de sedan tyst och effektivt i skytteltrafik medan de lastar ur sin dyrbara last i Systembolagets mörka och skräckinjagande lagerlokal.
Allting präglas av tajming, precision, snabbhet och sekretess.  Skulle någon flaska tappas i marken eller någon bag-in-box börja läcka kommer all kännedom om detta att förnekas från högre ort.

Efter att operationen utförts lämnar lastbilarna raskt platsen och allra minsta spår av att det försiggått någon slags spritleveransverksamhet på platsen sopas igen med exemplarisk noggrannhet.

RSS 2.0