SKVALIGT BUDSKAP

I bilen. 
Från bilradion hörs skvalmusik. Sång på engelska. 
 
Elsa: -Vad sjunger hon om?
Jag: -Att hon vill att han skall känna att hon är den enda flickan i hela världen som han kan bli kär i, detta eftersom hon är den enda flickan som förstår sig på honom. 
Elsa: -Blaj, blaj, blaj....

LIKA SOM BÄR

Nog finns det en kuslig likhet mellan spelföretaget Casino Rooms och Malmö FFs loggor? 
 
 
Man kan tycka att MFF borde kolla förutsättningarna för en eventuell rättslig prövning...

EN TREVLIG HÖSTÖL

Vi går mot Halloween. 
Denna importerade helg som jag utkämpat så många strider emot, bekämpat med mentala svärd och imaginär rustning, som allra mest åren kring millenieskiftet då det fullständigt eskalerade i vanvett och orangefärgat kaos. 
All media skrev om Halloween och det var nästan att Studio Ett i P1 tagit upp det svenska Halloweenfirandet som första ämne i sin 16.sändning då det inte verkade finnas någon hejd på hur stort det svenska firandet var för tio-tolv år sedan.
 
Det var vid denna tid mycket en fråga om det kloka i att ta in en anglosaxisk tradition i vår svenska kontext och inte minst reagerade kyrksamma människor emot att spöken och benrangel tog över den fina Allhelgonahelgen då det är tänkt att vi skall minnas våra nära och kära som inte längre lever. 
Den religiösa aspekten lägger jag ingen större vikt vid, det jag värjer mig emot är den här förbannade masspsykosen som gör att alla kollektivt MÅSTE delta i ett fabricerat firande. 
 
Så här med lite perspektiv kan jag dock glädjas åt jag fick rätt. Säljarna av krimskrams hade verkligen gravt överskattat efterfrågan och de senaste fem-sex åren har hela halloweentrenden i Sverige kraftigt sjunkit tillbaka. 
 
Oavsett om man firar Halloween eller inte, vill jag tipsa om en trevlig öl som mycket väl kan vara en av höstens godaste. Den bär det något töntiga namnet Spooks Ale och tillverkas av Shepeards Neame
Detta är en ale med bastant smakbotten, ändå är den lätt och luftig till sin karaktär.
Smaken är till en början fruktig men aldrig riktigt söt, istället dras tankarna till väldigt mörk choklad och eftersmaken antyder nästan lite sälta, kanske en aning anis.
 
Spooks Ale är ett prisvärt och trevligt höstöl att kura ihop sig över oavsett om man är en sån som skär ut ögon från en pumpa eller bara en däst höstironiker.  
 
 

LIKA SOM BÄR

 
Myndighetsmaestron Bo Bylund och förbundskapten Pia Sundhage.

KNALLERT

Vill minnas att moped heter knallert på danska. 
 
Detta vet jag trots att jag antagligen är en av ytterst få svenska män födda på 70-talet som aldrig åkt moped.
Har aldrig ägt någon, har aldrig vare sig blivit skjutsad på eller själv kört någon.
 
Detta gör mig säkert ganska unik.
Å andra sidan har jag heller aldrig sett hela filmen Top Gun från början till slut, vilket antagligen också är extremt ovanligt i min generation.
 
Under cykelfärden hemåt ikväll trodde jag mig ändå få en liten föraning om hur det känns att åka moppe. 
Det var relativt ruggigt, vinden låg som vanligt på ganska hårt; det blåste söderifrån. Den gamla DN-cykeln pinnande på så gott det gick över de kullerstensklädda backarna.  
Plötsligt började ett märkligt vinande ljud höras, precis under den sadel på vilken jag satt (jag brukar nämligen oftast sätta mig på just sadlar de gånger jag cyklar). 
Jag blev förskräckt. Vad var det? 
Det lät ganska högt och ljudet kan närmast liknas vid det ljud man får om man släpper iväg en nästan helt uppblåst ballong. Ni vet hur ballongen flyger iväg som en yster raket till ljudet av ett: wuuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
 
Jag stannade cykeln, ljudet upphörde abrupt. Jag tittade mig omkring, ingenting som kunde ha orsakat ljudet verkade pågå. Inte en käft var ute, alla fönster var mörka. Det som fanns var gatlampornas sken, en sliten gammal cykel, en medelålders ironiker och ett ljud som just hade upphört. 
Jag fann mig tämligen snabbt, hoppade av cykeln och sökte snabbt orsaken under sitsen, just därifrån ljudet emanerat.
Det tog verkligen ett tag innan jag hittade vad det var. Ganska platt, närmast omöjligt att se i den skumma belysningen, låg ett rostbrunt höstlöv inklämt mellan stänkskärmen och bakhjulet.
En lång kvist hade tillsammans med delar av det stora lövet böjt sig ner mot hjulets ekrar och därigenom orsakat detta väsande, hiskeliga ljud.
På samma sätt som man som liten satte fast en pappersbit med hjälp av en tvättnypa för att åstadkomma en slags motoreffekt.
 
Min enda slutsats var förstås att lövet färdats med de våldsamma höstvindarna rakt in mot bakhjulet, kilat sig in mellan stänkskärmen och hjulet och sedan fastnat där för att i samma stund förvandla min cykel till en naturens egen knallert. 
    

REINFELDT OCH DILBERT HAR SAMMA SLAGS SLIPS


DET VAR LÄNGESEDAN...

...den här bloggen bjöd på utmanande läsning. Det var ett bra tag sedan den här bloggen bjöd på läsning överhuvudtaget. De senaste veckorna har det mest blivit olika bilder, skojiga look-a-likes och annat dravel som väl mest fungerat som ett slags alibi för den här webbplatsen, ett bevis för att bloggaren fortfarande lever och vill väl. Kanske har det inte orsakat någon större katastrof, möjligen har du inte märkt det alls men sanningen är att Nonsensakuten inte publicerat någon substansiell text sedan den 1 oktober då jag bloggade om Ekots 75-årsjubileum.
 
Man får ändå tacka dig för att du orkat titta in här för att få din dagliga dos av nonsens, även om verkshöjden varit relativt låg den senaste tiden. 
Mitt försvar är att dygnet har för få timmar och att jag just nu är inbegripen i ett stort antal projekt som alla känns väldigt stimulerande...ja, sen har vi förstås det ständigt pågående projektet livet som länge varit ett kapitel för sig. Hela 2011 var i princip ett helvete för mig med osäkerhet, sjukdom, tandgnisslan, ångest, smärta och så mycket gråt att endast tårvätskan skulle kunna hålla liv i en mindre krukväxt.
Desperation, separation, rädsla, ilska, osäkerhet; sammantaget saker som eventuellt passar ganska illa att beskriva i en blogg kallad Nonsensakuten då det är allvarliga saker vi snackar om. Kärlek, svek, uppgivenhet.
Jag har stundtals funderat på att skaffa mig en högst personlig blogg där jag beskriver all smärta, all ångest, all längtan och all osäkerhet men det har ofta slutat med konstaterandet: äh, va fan...jag har väl bloggar så att det räcker...inte ännu en sak att vårda och pyssla om, inte ännu ett åtagande.
 
2012 har varit betydligt roligare med många givande projekt och rent känslomässigt ett hopp och en värme som gör det möjligt att överleva. 
Nu står vi här - för att citera den store filosofen Niklas Strömstedt: "halvvägs till framtiden" - och undrar hur vi skall gå vidare. En sak är i alla fall säker - Nonsensakuten kommer att leva kvar. Bloggen behövs. Nonsensakuten är min själsliga ventil (någon kanske skulle säga snuttefilt eller förträngningsmekanism) mot allt ont och själsligt nedbrytande. Må så vara att den just nu är snäppet allvarligare än vad den brukar vara. 
 
För att riktigt befästa den här bloggens just nu Marcus Birro-aktiga svärta och pretentiösa allvarsamhet, känner jag mig nödgad att göra en pudel. Som synes har jag här ovan raljerat över Niklas Strömstedt. Det borde jag inte göra med tanke på hur jag i vintras satt och högljutt grät till en av hans texter (något som man enbart vågar erkänna att man gjort om man befinner sig under inflytande av stor tillförsikt; alternativt alkohol). 
Texten är från en skiva som kom 1996. Den lyder: 
 
"Nu bor jag kvar i huset, hon i stan
Varannan vecka har jag våra barn
Och när jag kysser dem godnatt och släcker lampan är jag glad,
för jag ser att de mår bra..."
 
Det är inte Mo Yan-klass, inte ens Imperiet...men det berörde mig då. 
Och i vissa svaga ögonblick berör det mig än. 
 
  
 

LIKA SOM BERTÉ

Länge sedan man såg Björn Borgs gamla våp...hustru Loredana Berté; kvinnan som för tjugo...eh...tjugosex år sedan betraktades som en riktigt het och skandalomsusad sexbomb, inte alls den ärbara kvinna som det svenska folket önskade att Borg skulle gifta sig med. Kanske minns du hennes raffset-liknande scenklänning bestående av små nakna dockor slarvigt fastsydda över bröst och mage, då hon uppträdde i Jacobs Stege i SVT
 
Vi kan utan att överdriva konstatera att det där inträffade för ganska länge sedan. Idag ser Loredana ut så här (och påminner dessutom ganska mycket om sångaren i Aerosmith: 
 

ETT INTRÅNG SOM GNAGER


IQ BADBOLL

 
Tycker i princip det kvittar om en fyrkant följs av en cirkel eller en triangel, men så har jag också väldigt lågt IQ enligt Mensa.

LIKA SOM BÄR

 
För att bättra på sitt något skamfilade rykte har Billy Butt med hjälp av dessa sköna brillor anammat en i hans ögon något mer statsmannamässig look. 

SJUTTIOTALS-LOOK

 
Jaha...så vad gör man när håret vuxit sig vilt och bångstyrigt utmed tinningarna och små uvliknande tottar tittar fram bakom öronen? 
Jo, man kammar det så här och kallar det för en slags 70-tals-retro...
 

ANONYMOUS WOLFF?

Den här Anonymous-snubben som bestämt sig för att hacka en massa sajter på nätet - är vi helt säkra på att det inte är Rikard Wolff?
 

BONDBLOGGEN UPPDATERAD

Nu i oktober är det exakt 50 år sedan den första Bondfilmen hade premiär. Detta uppmärksammar jag i min speciella Bondblogg där jag räknar ner de i mitt tycke sju bästa Bondfilmerna.
 
Nu har jag kommit fram till plats 4.
 

EKOT FYLLER 75 ÅR

Att jag skulle blogga om Ekoredaktionens 75-årsjubileum var väl förvisso en riktigt lågoddsare men i alla fall; 2012 markerar en tämligen unik milstolpe eftersom detta är året då landets äldsta (och enligt mig bästa) nyhetsförmedlare inom etermedia firar sin jämna och anrika födelsedag.
Om vi skall vara korrekta är TT betydligt äldre men har sedan 2006 (dessvärre) inte längre några egna sändningar i vare sig tv eller radio.
 
Historien om Ekot är på många sätt historien om nyhetsbyrån TT och den kamp för självbestämmande och integritet som präglade dåvarande public service-bolaget Radiotjänsts tidiga år.
Radion i Sverige började sändas på kontinuerlig basis redan 1925 men det var först 1937 som radion fick en egen, fristående nyhetsredaktion.
Inför denna nyordning var det mycket bävan bland landets tidningsredaktioner (som ägde TT och inte ville se sin position som nyhetsförmedlare fösas bort eller på något sätt förminskas) och möjligen även bland de styrande politikerna som känt sig nöjda med den sakliga och på alla sätt officiösa nyhetsrapportering som TT tillhandahållit.
 
Ekots lansering i oktober 1937 innebar ett för tiden helt nytt sätt att förmedla nyheter. TT hade byggt sina bulletiner på strikt telegramläsning, förmedlad med en torr och formell ton. 
När Dagens Eko (som programmet från början hette) började sändas fick lyssnarna mer ta del av ett slags nyhetsmagasin som med hjälp av nyhetsreportage gav en helt annan färg åt berättandet.
Det blev mer uppsluppet och om man så vill; folkligare. Direktsändning ute från fältet blev så småningom standard.
Sakligheten och korrektheten har man dock aldrig tummat på, något som för vissa anses ligga Ekot i fatet 2012 då somliga tycker att Ekots nyheter är alltför officiella och presenterade ur ett von oben-perspektiv, ungefär samma negativa omdöme som TT fick före 1937.
Viss kritik inom branschen bygger också på att Ekot i alltför stor utsträckning bygger sin verksamhet på så kallad skrivbordsjournalistik, allra tydligast märks det - påstår man - i alla de rundringningar som man gör för att kolla opinionen och på så sätt försöka få fram egna nyheter. Kritikerna glömmer dock bort den grävverksamhet som också finns och som inte minst i år visat sig vara väldigt spänstig.
 
Efterhand ökade Ekots sändningstid i Sveriges Radio mer och mer (på TT:s bekostnad) tills det i mitten av 90-talet endast återstod en TT-sändning klockan 13.00.
När även den försvann sökte sig TT till den kommersiella radion där man var en viktig aktör under ytterligare ett decennium och på så sätt vidmakthöll konkurrensen med Ekot. 
 
Medan SVT (av påstådda "konkurrensskäl" under monopoleran) höl sig med två olika nyhetsprogram; Rapport och Aktuellt) var det sedan länge helt naturligt att Ekonyheterna kom från samma redaktion men hördes i många olika radiokanaler, ett i grunden sunt förhållande och sedan 2000-talet även en praxis hos SVT som behållit programnamnen men idag producerar nyheterna från en och samma desk.
 
75 år av radionyheter från Ekot är en lång tid. Väldigt många i dagens Sverige har vuxit upp med Ekot och har starka minnen från olika händelser runt om i världen.
Själv minns jag nog allra starkast hur rapporteringen kring Berlinmurens fall nådde sin kulmen i Ekots 23-nyheter den nionde november 1989.
Att i direktsändning höra modern europeisk historia skrivas, var en upplevelse som för alltid etsat sig fast i mitt minne.
Jag lyssnade nämligen väldigt mycket på radio som ung. Inte bara lyssnade, förresten. Registrerade, tog in, försökte lägga på minnet. Till slut var det svårt att sortera allting i huvdet varvid jag kläckte en i mitt tycke lysande idé.
Jag skulle bygga upp ett årslångt arkiv med Dagens Eko kvart i fem, inspelade på kassettband, uppmärkta med datum och prydligt insorterade i en eller ett par lådor för att försöka få bukt med min nyhetsnarkomani. På detta sätt skulle jag inte missa något väsentligt och samtidigt snabbt kunna gräva fram nyheter från speciella tider på året.

Projektet började på nyårsdagen.
Den 4 januari råkade jag missa inspelningen och sedan la jag ner hela grejen och kastade det fåniga kassettbandet i vredesmod och harm.
Numera finns de flesta sändningar självklart lagrade digitalt för alla och envar att ta del av via nätet så chansen att någon tonåring idag ägnar sig åt en liknande verksamhet är troligen helt obefintlig och detta är nog både sunt och rimligt.
 
Ekoredaktionen finns där som en ständigt närvarande registrator, varje timme, dygnet runt, året runt.
Man har de snabbaste nyheterna, oftast de bästa nyhetsuppläsarna, de bästa
reportrarna och de bästa utrikeskorrespondenterna (Cecilia Uddén, Ginna Lindberg, Daniel Alling, Lars Palmgren och allt vad de heter). Familjära röster som i sina bästa stunder ger oss både märg och färg från jordens alla hörn. Tanken att utrikeskorrarna skulle vara obetydliga eller överflödiga i dagens digitala medievärld, tror jag inte på. Tvärtom kan en riktigt bra korrespondent göra så att vi lättare förstår hur livssituationen är för exempelvis boende i Sydamerika eller Asien genom det mänskliga berättandet och de speciella, lokala ljud som präglar just Hong Kong eller Santiago

Med andra ord är det med en stor portion nostalgi men också med en förhoppning om många minnesvärda stunder framöver som Nonsensakuten idag gratulerar Ekoredaktionen till de första 75 åren.
 
 





RSS 2.0