TILLGÅNG OCH EFTERFRÅGAN

Utbudet av varor och tjänster bärs upp av den efterfrågan marknaden d.v.s publiken eller kunderna har på en vara eller tjänst. Mot detta regleras sedan tillgången till produkterna eller tjänsterna.

Den lilla godisbutiken Tonis Godis Drottninggatan i Karlskrona är ett bra exempel på detta. Butiken är lika stor som två normala toaletter. Ägaren (troligen heter killen Toni men jag är inte säker) är invandrare, kör taxi under kvällstid och jobbar under dagtid i sin lilla butik. Affären ligger nästan precis mittemot Törnströmska gymnasiet och strax intill Af Chapmangymnasiet och Ehrensvärdska gymnasiet.

Butiken är helt och hållet uppbyggd kring elevernas köpkraft och förmåga. Butiken öppnar lagom till första rasten, runt nio på morgonen. Har sedan öppet fram till ungefär 15.30. Efter det har nästan alla elever åkt hem. Då stänger Toni sin butik.

Under sommarlovet låg butiken helt öde, om man tittade in genom fönstret såg det ut som en byggarbetsplats där inne. När sedan höstterminen startar, startar också godisförsäljningen.

Toni tillhandahåller lösgodis, choklad, glass, chips, läsk och popcorn. Inget mer.

Men det räcker gott och väl. Försäljningen ser av allt att döma ut att gå lysande. Butiken är nästan alltid fullproppad med en peak runt 14-tiden på eftermiddagen.

Priserna är löjligt låga. En 200g chokladkaka från Marabou kostar 17 spänn!!

200 gram är alltså de där stora chokladkakorna, stora som pocketböcker. På ICA tror jag de kostar uppåt 30 spänn.

Andra exempel: Kit Kat 5 kr, Snickers 5 kr, Pringles chips 10 kr osv osv...

Det känns lite som om PRO har missat Tonis Godis i Karlskrona när man har sin årliga genomgång över "Sveriges billigaste matkasse".

Fast, pensionärerna tycker väl inte att godis är mat, kanske...de har andra preferenser...många av de stackarna får ju handla whiskas på Willys istället...men det är en helt annan historia...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0