ADOLF SCHICKLGRUBER?

Varje år utkommer mängder och uppsjöar av biografier över Nazitysklands diktator Adolf Hitler.
Han analyseras ur alla möjliga vinklar, Hitlers sista dagar, Hitlers första dagar, Hitlers kissande hundar, Hitlers sällskapsspel i bunkern, Hitler som målare, Hitler i damunderkläder, Hitler som vinkännare, Hitlers flatulens och allt vad de där böckerna sägs handla om.

Knappt några böcker handlar om Winston Churchill, vilket är lite märkligt eftersom Churchill ju faktiskt var den gode och Hitler den onde när det begav sig.
Vad är det som gör att knappast någon Churchillbok utkommit på svenska de senaste trettio åren?



Det borde ju rimligen finnas mycket att skriva om. Han var en stor och intressant man med det som på engelska brukar kallas "wit"...alltid en slagfärdig one-liner i bakfickan redo att plockas fram.

Den stilsäkre historikern Svante Nordin försöker råda bot på detta genom sin nyutkomna bok Fyra som förde krig (usel titel) som jag gav mig själv i 35-årspresent. Boken ges ut på Atlantis förlag.

Boken tar ett samlat grepp på Hitler, Churchill, Stalin och Roosevelt - andra världskrigets huvudkaraktärer.
Bland annat får man lära sig att Hitlers pappa, den demoniske Alois Hitler 19 år innan Adolf föddes bytte sitt efternamn till just Hitler. 
Tidigare hette han nämligen Schicklgruber, ett namn som säkerligen skulle vara svårt att bära för en diktator med ambitioner att förstöra världen.
Nu är det ju knappast pappans fel att Adolf blev som han blev men nog hade det varit bättre om han behållit det där efternamnet.

Schicklgruber funkar nämligen ganska fint.
Det ligger betydligt bättre i munnen och ger inte alls samma bittra bismak. 
Om Adolf hetat Schicklgruber hade han nog för alltid endast varit en misslyckad konstnär med väldigt lustig mustasch.   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0