CIRKUS HARLEKIN I KUGGEBODA

Vi anlände till Kuggeboda på en fredag. På den lilla snirklande vägen såg vi icke mindre än fem affischer om att Cirkus Harlekin skulle komma till byn på söndagen. Eftersom Kuggebodabonden är storägare hyrde cirkusen in sig på hans marker och gav därför bonden ett antal fribiljetter.

Det var med andra ord med ganska låga förväntningar jag och barnen begav oss till den kraftigt rabatterade cirkusen. Dessa förväntningar visade sig emellertid komma på skam. De var lägre än vi nånsin kunnat ana.
Faktum är att Cirkus Harlekin för alltid kommer att vara ett av mina allra starkaste sommarminnen, dock kanske inte på det sätt arrangörerna har tänkt sig.

När vi anlände till den plats dit cirkusen anvisats såg vi två parkerade bilar. -Hela byn är ju här, sa jag glatt.
Denna sarkasm fick jag dock äta upp då det visade sig att nästan hela byn faktiskt var på plats, nämligen 130 personer. Dessa fick gå genom en väldigt pampig entré där en liten solbränd man i för trång smoking satt och sålde biljetter. Vi erbjöds sedan brända popcorn av en liten, skrynklig kvinna och äntrade tältet där en blek clown klippte våra biljetter.

Tältet var rött och gult. Inne i det såg vi en tredje man man i glansig skjorta sköta någon slags musikanläggning med enbart en högtalare och en trumma till sin hjälp.
Runt den pyttelilla manegen stod ett antal vita plaststolar. Bakom dessa skymtade den faschionabla läktaren som enbart bestod av liggande plankor, cirka femton centimeter breda.
Två pelare höll upp tältduken, en lampa på varje pelare gav det fattiga ljus som tarvades inför aftonens föreställning.
Glad cirkusmusik strömmade ur den ensamma högtalaren.
Den krumme biljettförsäljaren i smoking dyker upp igen och visar sig vara cirkusdirektör. Han greppar en mikrofon och välkomnar oss alla till cirkusens 24:e säsong.
Den krumme påar kvällens första nummer - Mr Cassy.
Upp dyker en jättegammal, jättekrum gubbe och börjar trolla relativt taffligt. Halvhjärtade applåder.
Sedan gör clownen som klippt biljetter entré. Han vill också trolla. Han gömmer ett äpple i grenen men tvingas marschera som en soldat (nu kommer trumman till användning) och ner faller äpplet till publikens matta applåder varpå direktören konstaterar att clowner inte kan trolla.
Nu har ljudkillen i glansig skjorta lämnat båset. Ingenting händer, tafflig cirkusmusik anno 1950 rullar på i den ensamma högtalaren. Allt står stilla.
Direktören gör ett stort nummer av att balanskungen från Helsingborg står på tur. I samma stund springer den nu halvt avsminkade clownen fram till ljudmaskinen för att tona musiken och in kommer ljudkillen i glansig skjorta. Det visar sig att det är han som är balanskungen från Helsingborg. Han kan inte bara sköta musiken, han kan jonglera med fotbollar också, stående på cylindrar.

Vi det här laget har den otåliga publiken listat ut att Cirkus Harlekin uppenbarligen består av fyra personer; direktören, trollkarlen, clownen och balanskungen och att dessa troligen också är släkt med varandra.
Men då, i pausen efter balanskungens akt, kommer en tolvårig clown ut för att med en dammvippa damma av publiken. Han går runt och dammar samtliga i en slags avledande manöver då manegen ändrar skepnad.

Sålunda rullar det på. De fyra aktörerna byts av, plötsligt kommer clownen in helt osminkad i lila skjorta och skall nu föreställa "mannen som kan balansera allt på hakan". Han balanserar en käpp, en kvast, en bowlingkägla...finalen består av en hoprullad Kvällsposten som han sätter fyr på och balanserar (de två lamporna släcks för stämningens skull) fast problemet är att Kvällsposten slocknar när mannen rör sig och allt som blir kvar av det eldfängda numret är en stilla rök och doft av bränt papper.

Bäst är nog ändå numret då trollkarlen Mr Cassy tar upp en dam ur publiken och trycker ner en röd jättenäsduk i hennes dekolltage. Kvinnan har ett solliv på sig och man ser tydligt hennes vita BH.
Tricket består i att Mr Cassy skall få en gul duk att fastna på den röda näsduken mellan kvinnans bröst.
Av "misstag" råkar han få med sig kvinnans BH men det visar sig att denna är svart, samtidigt som publiken tydligt ser att kvinnans vita BH fortfarande sitter på plats.
Mr Cassy ursäktar sig:
-Nja...man kan ha två av dem......
Ingen tror honom.

Ville som är fyra år tyckte mycket om Cirkus Harlekin. Han skrattade hela tiden.
Det gjorde vi vuxna också, fast av helt olika anledningar.




Kommentarer
Postat av: jessi

fasen att man missade denna höjdpunkt i Kuggebodas sommarevenemang !!

2010-07-25 @ 13:52:11
Postat av: Jenny Bajsuggla

sköj cirkus!

2010-07-25 @ 15:03:46
URL: http://bajsugglan.blogspot.com/
Postat av: godiva

Sant? Jag dör långsamt. Det verkar skönt att inte ha semester!

2010-07-28 @ 11:52:27
Postat av: Anonym

Popcorn är såå gott.

2010-07-28 @ 14:28:23
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0