BORTGLÖMDA KULTURFENOMEN IV: 2000-GLASÖGONEN



Nyårsafton 1999 var en speciell kväll för många runt om i världen. De högtidligheter som skulle kulminera i tolvslaget den 31 december 1999 kallades redan i mars 99 för "årtusendets fest" och redan till sommaren hade begreppet Milleniefest eller Millenieafton myntats.

Inte bara det gamla året eller det gamla århundradet skulle nämligen avslutas.
Nej, då. Det var bättre än så. Nu skulle ett helt  årtusende slutgiltigt somna in. Och detta skulle givetvis firas. Riktigt ordentligt, som det aldrig firats tidigare.

Även de festprissar som - i vanliga fall - tog i så hårt att de hade för vana att däcka på nyårsaftnarna, stramade upp sig och sa att "är det nåt tolvslag man inte vill missa, så är det ju detta. Jag skall ta det lugnt och skärpa mig, så jag inte sover bort detta historiska ögonblick".

TV sände dygnet runt 48 timmar i sträck för att kunna skildra folkfesten innan och framförallt under det magiska tolvslagets vandring runt jordklotet.  Vill minnas att någon obskyr ögrupp på 23 invånare öster om Australien och Japan var först ut i denna megafestlighet.

Aftonbladet var vänliga nog att dagen innan nyårsafton upplysa läsarna om att Svenska Språknämnden rekommenderade uttalet "tjugohundra" framför "tvåtusen", gällande beskrivningen av det nya året. En pseudodebatt som orsakade visst rabalder i media. När allt detta lagt sig kunde så festen starta.

Folk runt om i världen samlades. Ingen fick sitta ensam en sån här kväll, inte. Det här var ju årtusendets fest.
Det snyggaste och renaste i fråga om frackar,  smokings, balklänningar och håruppsättningar tävlade med det fräsigaste och dyraste (detta var strax innan IT-bubblan sprack) i fråga om mat och framförallt dryck.

Fast mitt i all detta tjusiga som ur garderoben plockades fram, hittar vi dock en smålustig gimmick, ett skojfriskt och tämligen smaklöst attribut; de s.k 2000-glasögonen.
De allra mest festprissiga av festprissar hade dem på näsan, de gigantiska bågarna med siffrorna 2 och 0 där  de två mittersta nollorna i talet 2000 var avsedda att ha framför ögonen.
Helst skulle de blinka i neon och vara försedda med pärlemor eller glitter.
Jag publicerar nu denna text under rubriken "bortglömda kulturfenomen" i tron att detta hemska mode somnat in.
Varpå jag finner denna bild:



Hmmm....kanske vi slipper fenomenet nångång efter 2010 sådär...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0