BLEKINGE - NU ÄVEN I DIN TV

Imorgon är det premiär för SVT:s stora satsning på regionala nyheter. Varje distrikt kommer att delas upp på mindre sändningsenheter som var och en bevakar sitt aktuella område.
I min region har man det höga nöjet att titta på Sveriges äldsta regionalnyhetsprogram; Sydnytt, startat redan den 2 november 1970.

Under dessa 38 år har sändningsområdet alltid varit Skåne och Blekinge. Detta faktum till trots, har rapporteringen från just Blekinge varit sporadisk i sändningarna, mycket beroende på det faktum att det saknas "stora" nyheter från vårt län. I alla fall om man har konkurrens av Malmö, där lägenhetsbränder och nattliga knivattacker är vardagsmat.
Vad har Blekinge att sätta emot? Inavel bland grisar i Sölvesborg? Nya rondeller i Ronneby?
Kanske en miljonvinnare på Lotto från Kallinge eller ett pliktskyldigt reportage från Sibbamålarevyn?

Ja. Jag har nog ringat in det ganska bra. Det är denna typ av kuriositeter som oftast varit "nyheterna" från Blekinge. Den alltid lika flitige reportern Peter Kullring har mestadels fått två minuter i slutet av sändningen som en typ av knorr.
Något skojsigt. "Titta - sändningen är två minuter kort. Ring Kullring och kolla om han har nåt om den höga klorhalten i simhallen i Olofström. Den som gör att alla badbyxor blir rosa...hehe...kul kul..."

image217
Foto: www.svt.se


Men nu skall det bli andra bullar. Från och med imorgon (måndag) startar den nya satsningen Blekingenytt.
Flera långa minuter varje dag kommer att ägnas åt länet, faktum är att sändningen blir helt inriktad på Blekinge eftersom sändarna i Karlshamn och Karlskrona bryter Sydnytts ordinare sändningsfeed. Sedan blir det fan ta mig kroppkaketelevison. Det kommer att handla om båtar, ubåtar, hamnar, fiskare, torsk, militärer, världsarv och Volvo Personvagnar. Ja, jäklar vad det blir fokus på Blekinge.

Fast det är klart. Den första veckan handlar väl ALLT om den fjärde delfinalen i Melodifestivalen, som sänds från Karlskrona på lördag.
Bara att hoppas att det finns nyheter kvar att rapportera om även framledes.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0