PALME...DEN YRVAKNE POLITRUKEN

Olof Palme var en stor statsman. Han ville fred, han ville frihet. Han kämpade för allas lika värde.
Även om han stundtals vände kappan efter vinden, stred han alltid för de svagas rätt och bekämpade överheten.
Trots detta, var han i en del stunder inget annat än en ganska trångsynt politruk. En snarstucken maktmänniska med översittartendenser som offrade allt för att gå vinnande ur debatten, som kunde trycka ner vanliga människor i skorna, om det hjälpte honom att nå sitt mål som alltid var detsamma; bevisa sin egen duktighet och behålla regeringsmakten.

Sverige var som bekant ett helt annat land under Palmes tid. Somliga kallar detta svunna folkhem för DDR-Sverige. Ett monopoliserat och statskontrollerat drömsamhälle där social ingenjörskonst skapat både välstånd och ett alldeles unikt lyckorike på planeten Tellus. Svenskarnas självbild blev därefter; vi kunde allt, vi var bäst i världen. Vi gjorde bilar som folk runt hela klotet köpte, vår popmusik var global och helt utan motstycke, i idrott var vi en världsnation. Tillväxten gick spikrakt uppåt (även om en del kriser i världen under delar av Palmes tid påverkade Sveriges tillväxtmöjligheter.)

Vad vi saknade var bl.a konkurrens på etermedieområdet. Till detta var Palme en stor motståndare. Staten hade en närmast kuslig kontroll över det som sades i radio- och tv (två tv-kanaler, tre radiokanaler).
Det visar inte minst det idag helt häpnadsväckande och närmast stalinistiska sätt som Palme hanterar följande inslag i västsvensk radio som jag nu tänker återge.

Det var tidigt 1980-tal och den nyligen avlidne Lasse Brandeby (denne fantastiske journalist och underhållare) och Janne Josefsson sände det oppurtuna radioprogrammet Elfte Timmen lokalt över P3:s sändare i Sjuhärad och Göteborg. Programmet gick sent på kvällen och gjorde sig känt för att introducera en slags vildsint gonzojournalistik i svensk radio, något som tidigare tett sig helt främmande och otänkbart i gamla, fina ångradion.

Brandeby och Josefsson, präglade av sin uppväxt i Watergateskandalens kölvatten, öste på med avslöjanden, raljans och elakheter; alltid utan hämningar och alltid rakt ut i direktsändning.
En sen kväll ringer de alltså upp landets statsminister Olof Palme och väcker denne. Följande konversation utspinner sig:
Palme:
-Elfte timmen...vad innebär det?
Brandeby/Josefsson:
-Ett program som går över Göteborg/Sjuhärad va, som vi sänder varje torsdagskväll...
Palme:
-..och som innebär att man ringer och stör folk i tolfte timmen?
Brandeby/Josefsson:
-Det ingår i programformen så att säga, va. Vi tänkte höra med dig, du talade ju om ökad jämlikhet på 60-talet. Idag ökar klyftorna, vad...
Palme:
-...ah...det kommer det i och för sig alltid att göra, det..jämlikhet består delvis av att man får sova på nätterna. När det gäller journalistik brukar det ju vara så att man uttalar (!) det tilltänkta offret..
Brandeby/Josefsson:
-Jomen hela det här programmet bygger på spontanitet och såna här infall, va..
Palme:
-Jo.jääsch..ni får..
Brandeby/Josefsson:
-Man kan väl ringa en statsminister även om klockan råkar vara över midnatt...
Palme:
-Jo..men det är bättre om man vet om det från början...
Brandeby/Josefsson:
-Men de här frågorna. Elfte timmen fungerar på det här sättet nu Olof Palme och det tycker vi ändå att du får finna dig lite granna i för det är ett viktigt ämne som vi tycker det är va.
Palme:
-Eh, det..det..jag tycker det är..det måste bli slut på den här typen av journalistik. Allt det här vi haft med Frank Gunnarsson och allt det..jag skall..jag skall personligen se till att det blir slut på sändningarna här, det får upphöra med det här..Jag har alltså den makten att jag kan ta kontakt med programkontrollen på Sveriges Radio och se till att det blir slut på sändningarna, den makten har jag..
Brandeby/Josefsson:
-Men vadå..
Palme:
-Jag vill inte diskutera mera.
Brandeby/Josefsson:
-Vadå...skall du se till att du stänger vår radio?
Palme:
-KLICK
Brandeby/Josefsson:
-Va? Han la på...

DDR-Sverige? Ja, kanske...all den eventuell sympati som väcks för Palme vid samtalets inledning, lyckas han effektivt trolla bort genom uttalandet (och jag citerar ordagrant): "jag skall personligen se till att det blir slut på sändningarna här, det får upphöra med det här..Jag har alltså den makten att jag kan ta kontakt med programkontrollen på Sveriges Radio och se till att det blir slut på sändningarna, den makten har jag.."

Kommentarer
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Alltså, detta är så typiskt Palme. Utåt var han så god och fin och solidarisk men han verkar ha varit ett riktigt svin privat. Och ibland gick privata och jobbet ihop och då blev det så uppenbart. Har på senare tid upptäckt vilken typ av människa han verkligen var.



Sen förstår jag att det inte är roligt att bli väckt på natten av ett par radioreportrar med det ursäktar inte detta hot.



Till Palmes cred kan jag säga att ett lite liknande uttalande som detta faktiskt var lite ballt, när han påpekade att han "med ett enda penndrag [dvs sin namnteckning]kunde utrota monarkin". Synd att han inte gjorde det.



Vart hittade du denna "intervju" förresten? Intressant!

2011-12-03 @ 08:07:28
URL: http://sexnolltva.blogg.se/
Postat av: Karlskronabloggen

Delar Jonas uppfattning om att det var en mycket intressant utskrift från en intervju som jag heller aldrig tagit del av tidigare!



Ja, synd han inte "deletade" monarkin om han hade möjligheten!



Sen är väl Sverige ett ännu mer DDR-liknande samhälle idag än på Palmes tid med all mediacensur och är tråkigt att så få i Sverige verkar känna till detta!

2011-12-03 @ 10:11:23
URL: http://www.karlskrona.nu/blogg/
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Ja, trots interners möjligheter blir det fria ordet mindre och mindre fritt.



Såg visst att en direktlänk till en ljudfil med intervjun fanns instoppad där i texten. Palme. Vilken lirare.

2011-12-03 @ 15:37:19
URL: http://sexnolltva.blogg.se/
Postat av: Karlskronabloggen

Tack Jonas! Jag såg heller inte den lilla länken! Det var roligt att höra Palme, Josefsson och Brandeby!

2011-12-03 @ 15:49:10
URL: http://www.karlskrona.nu/blogg/
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Ja, men faktiskt skulle jag hellre vilja höra det samtal Palme hade med den unga kvinnan, 20-nånting, som var gisslan under Norrmalmstorgsdramat. Hon ville att rånarna skulle släppas fria men det gick inte Palme med på, han tyckte istället att flickan skulle känna uppskattning och ära att få "dö på sin post". Sen samtalade han med Janne Olsson, en av rånarna som sa att han skulle släppa alla i gisslan fria om han fick in en enda person. "Jaha.." sa Palme. "Dig", svarade Olsson. Stora delar av samtalet klipptes bort av SÄPO's flinka fingrar.



Till Palmes försvar kan man väl säga att han blev väckt mitt i natten den gången med.

2011-12-03 @ 16:23:35
URL: http://sexnolltva.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0