LUGNET FÖRE STORMEN

För tillfället råder undantagstillstånd i Karlskrona. Alla medel är tillåtna, alla är beredda att göra precis vad som helst för att torsdagen skall bli så lyckad som möjligt. Förberedelserna är rigorösa. Det gäller att planera. Köpa hem den mat som eventuellt skall förtäras och den sprit som eventuellt skall inmundigas. Ta ut kontanter i god tid, ty under torsdagen kan man ju inte stå i nån satans bankomatkö.
Överallt hastar folk omkring med något uppjagat men samtidigt förnöjsamt i blicken. Faktum är att de på onsdagen allihop ser ut som små barn brukar se ut den 23 december. Det är spänning och förväntan i luften ty snart, alldeles snart är det dags...

Lövmarknadsdagen!

ABBA
beskrev lövmarknaden i Karlskrona på ett träffande sätt redan 1979:
"People everywhere, a sense of expectation hanging in the air..."
Alla vi som inte är födda i Karlskrona inser snabbt vad det hela egentligen handlar om; en krimskramsmarknad med möjlighet till fylla och langos. Vi känner djup vördnad för marknadens traditioner (att krumma fiskargummor i virkade hucklen förr i tiden satt och band blomkransar som de sålde till stans borgerskap) men kan inte förstå varför det är ett sådant fasligt hallaballo kring något som egentligen är ganska grundläggande. 
Det är sommar - folk vill handla dyra men fula saker, äta fet mat och dricka sprit. Kanske tar man sig en karusell.

Allt ackompanjerat av marschmusik, heliumballonger och trängsel. Att komma med ett sånt här föraktfullt fnysande åt en månghundraårig kulturinstitution är inte bara elakt utan - visar det sig - också ett barockt utfall av okänslighet, taktlöshet, osnuten ironi och fullkomlig glädjelöshet. Detta är ju VM i kul.
Den som inte har vett att uppskatta ett så klassiskt sätt att slå ihjäl tiden på som själva bevistandet av lövmarknaden är, bör helst hålla tyst eller ägna sig åt någonting helt annat.

Jag vet en man som i många år ägde en pizzeria centralt placerad i innerstan. Han hyrde enbart in dörrvakter en gång per år - det var på lövmarknadsdagen.
Ja, du fattar ju själv vad det här är för evenemang när man behöver fixa säkerhetsvakter till en pizzeria.

Fast barnen älskar förstås evenemanget och eftersom våra barn är äkta karlskroniter (i första generationen men dock) blir det givetvis så att vi tar oss en sväng på lövmarknaden i år också. Sedan är ju begreppet "en sväng" som bekant väldigt relativt, inte minst i tidsmässigt hänseende...


Kommentarer
Postat av: nipe

Å det allra bästa i kråksången är att de anställda på Kockums har betald ledig dag på Lövmarknaden... :)

2011-06-25 @ 18:25:51
URL: http://enlitenplatsietern.blogspot.com
Postat av: Mattias

Nipe: Only in Karlskrona...det var väl Kockums som också hade helstängt HELA juli månad fram tills dess att tyskarna Thyssen Krupp köpte upp dem och lanserade begreppet "verkligheten"....

2011-06-25 @ 20:30:28
URL: http://nonsensakuten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0