STÄNDIGT AKTUELLT

Från och med den 5 mars kommer det att blåsa nya vindar över Sveriges äldsta nyhetsprogram i tv; SVT:s Aktuellt.
Programmet kommer att helt ändra form och inte längre sändas på helgerna. Istället kommer Aktuellt att bli ett nyhetsmagasin som sänds måndag till fredag i SVT2 mellan klockan 21 och 22.

Det blir förstås nyhetsuppdateringar men också sport, ekonomi, regionala nyheter, väder och debatt samt intervjuer med inbjudna gäster. Som första nyhetsprogram i Sverige kommer nya Aktuellt också att ha två nyhetsuppläsare, efter kända brittiska och amerikanska förlagor.

En annan nyhet (också den CNN-influerad) är den gigantiska LED-skärm bakom programledarna som skall visa allehanda grafik och spännande bilder; något som eventuellt föranleder Göteborgsvitsen "Såg du Aktuellt igår? Ja, jag genomLED en hel timme"...


Aktuellt är som jag tidigare skrev landets äldsta nyhetsprogram. Idag är man inne på sitt 54:e år, då man inledde sändningarna i september 1958.
Nästan alla idag levande svenskar har växt upp med programmet och tagit det som en naturlig del av kvällsritualen och nyhetsutbudet i tv.

Minnena från gamla Aktuelltsändningar är många. Själv vill jag särskilt lyfta fram den porrigt röda sammetsbakgrunden i studion runt 1982-1985 då oftast Ingela Agardh var programledare. Agardh finns dessvärre inte längre med oss - ej heller mannen som på sena 80-talet och fram till sitt insjuknande kom att förkroppsliga programmet; Jarl Alfredius.
En annan favorit dog också på tok för tidigt; den skämtsamme och uppsluppna Mats Hådell.

Självklart minns man även nymodigheten med att sända ute från redaktionen, något som jag tror introducerades med Aktuellt Söndag programlett av Åke Ortmark; en verklig pionjär inom journalistiken.
Några andra namn jag särskilt vill lyfta fram ur Aktuellthistorien är Pia Brandelius, Anita Jekander och Monica Saarinen.
Man kan verkligen sakna Pia Brandelius, i min mening landets bästa kvinnliga nyhetsuppläsare någonsin. Någon som troligen bröt ny mark i fråga om dialekter i svensk riksmedia är den rutinerade och trygge skåningen Mats Weiland som tyvärr inte läser nyheter längre vilket är synd då han verkligen lyckades förmedla pondus i rutan.

Mycket av charmen med Aktuellt har också genom åren varit dess signatur. Man minns de många klassiska varianterna av Aktuelltsignaturen, den här kalla kriget-teleprintern är en riktig klassiker som kan orsaka kårar utmed ryggraden. Vi har även den här lite varitéaktiga 70-talsprodukten.

Många i min generation minns nog främst den här pampiga fanfaren medan jag själv håller den här vinjetten från sent 80-tal och tidigt 90-tal som den allra främsta.

Som du märker sitter nu Nonsensakutens nördige redaktör med stora förväntningar. Hur kommer det att bli? Hur kommer signaturen att låta? Och framförallt (i ett större perspektiv) - hur länge till kommer Aktuellt vara en naturlig del av svenskarnas vardag i dagens individualistiska och digitala nyhetssamhälle?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0