STARKE MAN

De senaste fem åren har det enligt mig bara funnits två svenska tv-serier som varit värda att se.
Den ena är självklart Solsidan. Den andra skulle man kunna kalla för Skuggsidan, då det handlar om den nordostskånska kommunen Svinarp.
Givetvis syftar jag på Starke Man.

Jag har under hösten sett samtliga avsnitt; jag råkade dessvärre missa första säsongen då den sändes. Nu är jag både uppdaterad och hänförd; detta är något av den bäst träffande satir som visats i svensk tv sedan Helt Apropå uppnådde sin peak 1987.
Jag är också - tyvärr - förbannad, ja, nästan vansinnigt förbannad, när jag nu nåtts av nyheten att SVT lägger ner en fortsättning av serien. Anledningen: för få tittare. Bara ca 800 000. Alltså bara närmare en miljon svenskar. Det bor ungefär en miljon människor i Skåne. Vill SVT kanske lägga ner det landskapet också eftersom de är för få?

Hur i helsike kan ett public service-bolag tänka i vinstmaximeringstermer (som det på nåt sätt ändå handlar om här; dvs kostnaden för produktion visavi antalet konsumenter av produkten).
Det är en sak att SAAB får lägga ner då de agerar som privatbolag på en kommersiell marknad. SVT är public service-television och bör ha andra parametrar att räkna utifrån än enbart antalet tittare. 800 000 människor är ändå förbaskat många tittare i dagens tv-värld. TV3 hade kunnat offra en arm för att ha 800 000 tittare.

Med tanke på all annan dynga som SVT prånglar ut borde det vara en fråga om prioiteringar. Har hört att totalsågade underhållningen Minuten skall komma tillbaka. Den som knappt sågs av någon under säsong ett. Här borde man kunna göra en ompriotering. Det är väl viktigare att SVT satsar pengar på nyskriven, svensk dramakomediproduktion än dussinunderhållning som lika gärna hade kunnat gå på Kanal 5.

Å andra sidan är självklart Minuten mycket billigare att göra, det behövs bara en programledare, några muggar och en blyertspenna. Men det är skit-tv. Det är inte public service och det är inte värt licenspengarna!
Jag kommer verkligen att sakna Lars-Göran Bengtsson, Gunvor, Junior, Jonna, Matts och Rinnestig och hela gänget.

För att inte tala om de lysande skådespelarinsatserna, främst av Magnus Mark och Claudia Galli som verkligen lyckats förmedla all den frustration som maktlösa tjänstemän känner i skuggan av alla de starka män som faktiskt fortfarande finns runt om i landets småkommuner. Maktfullkomliga, feta, arroganta. Som i alltför många fall är socialdemokrater som ärvt makten från sin pappa, inte helt olikt proceduren i Nordkorea.
Om detta hade man hoppats få se mer, mycket, mycket mer.

Dessvärre anser SVT att 800 000 människor är för få. Och att det är viktigare med trollkarlar och akrobater som balanserar kexchoklad på sina gyllene hattar.

Kommentarer
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Jag har aldrig sett det, men var glad att det slutar i tid, INNAN det blir dåligt. Finns massor med serier som inte la av i tid!

2011-12-20 @ 19:02:40
URL: http://sexnolltva.blogg.se/
Postat av: Nonsensakuten

Jo, i de flesta fall är det ju så. Det här med att Solsidan skall köras i typ 12 säsonger till eller vad det är (inte 12 men många) riskerar att kraftigt försämra serien. Starke Man har dock potential att klara en säsong till.

2011-12-20 @ 19:34:00
URL: http://nonsensakuten.blogg.se/
Postat av: Jonas (SEX NOLL TVÅ)

Jag har - faktiskt - aldrig sett Solsidan heller. Brukar inte se så mycket, såg inte ens Hey Baberiba när de drev med kungafamiljen.

2011-12-20 @ 20:43:23
URL: http://sexnolltva.blogg.se/
Postat av: Walker

Trist beslut av SVT.



Till skillnad från dej följde jag redan s1, tyckte den var lysande då men tappade engagemanget för serien under s.2. Vet inte riktigt vad som gjort att den tappat tittare, möjligen har "realismen"/följetongsinslagen i det bitvis tragiska intrigerna gjort det svårare att följa med för den normale trötte söndagstittaren. Tyckte s.1 slutade bra och tragiskomisk med Lars-Görans skiljsmässa och vinst pga sympatiröster. Däremot har buskisinslaget med att han med en fet kommunalrådslön skulle bo hos stackar Mats med familj dragigt ut alldeles för länge.

2011-12-21 @ 18:43:20
URL: http://dagdrivarklubben.blogspot.com/
Postat av: Nonsensakuten

Walker: Håller med om det där med husvagnen, det är inte trovärdigt. Tror att en del inte hängde med i EU-biten med Regio Stars Award och alla turerna där. Tjolahopp-dagarna borde dock alla kunna relatera till; underbar slakt av småkommunernas desperata jakt att profilera sig med en "unik" gatufestival.

2011-12-21 @ 18:54:22
URL: http://nonsensakuten.blogg.se/
Postat av: walker

Tycker också det blev lite svårt att hänga med i EU-turerna, skyller på att jag missade merparten av avsnitt 1. Samtidigt är inte EU-miljön så välbekant för oss tittare. Desto bättre är t ex Tjolahoppdagarna eller andra astronomiska luftprojekt som våra kommuners småpåvar bygger upp. T ex den ständiga ambitionen att få folk med välfylld plånbok att flytta till kommunen berördes även i Svinarp. Den kommunpamparnas konferensfylla har jag själv sett bevittnat när jag jobbat på hotell. Så även där var Svinarp nära verkligheten =D



2011-12-21 @ 23:52:01
URL: http://dagdrivarklubben.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0